skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Hichiny to pyszne danie Adyghe, które jest czymś pomiędzy tortillą a pasztecikiem z nadzieniem. Osobliwością gotowania hichin jest to, że są smażone bez użycia oleju - na suchej patelni. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu! Wymaga mąki, kefiru, sody, soli i przypraw. Do nadzienia przygotuj ziemniaki, ser Adyghe, śmietanę i zioła. Sześć średnich ziemniaków ugotować wcześniej w osolonej wodzie w całości.
Krok 2:
Do kefiru dodaj sodę, sól, kolendrę i pieprz. Nie musisz wcześniej gasić sody-zrobi to kefir. Dokładnie wymieszaj.
Krok 3:
Wlej mąkę w małych porcjach do powstałej mieszanki i wymieszaj. Gdy cała mąka znajdzie się w misce, zagnieść ciasto.
Krok 4:
Zagniataj ciasto, aż przestanie przyklejać się do rąk. Nie zajmuje to dużo czasu-dosłownie kilka minut. Ciasto powinno być gęste i elastyczne.
Krok 5:
Przygotuj nadzienie. Zacznij od ziemniaków, które zetrzyj na grubej tarce.
Krok 6:
Zrób to samo z serem. Jeśli ser jest miękki i konsystencja przypomina twarożek, możesz go po prostu rozgnieść widelcem. Dodaj ser do startych ziemniaków.
Krok 7:
Włóż 4 łyżki do miski z ziemniakami i serem. łyżki kwaśnej śmietany i posiekanych ziół.
Krok 8:
Wymieszaj składniki. Nadzienie jest gotowe!
Krok 9:
Podziel ciasto na dziewięć identycznych kawałków. Rozwałkuj każdy na naleśnik o grubości 3-5 mm.
Krok 10:
Na środku naleśnika umieść kilka łyżek nadzienia, a następnie podnieś krawędzie i ściśnij je na środku. Staraj się to robić tak, aby w środku pozostało jak najmniej powietrza - w przeciwnym razie ciasto może pęknąć podczas walcowania.
Krok 11:
Odwróć naleśnik szwem w dół i ponownie rozwałkuj. Zrób to ostrożnie, aby ciasto się nie rozerwało.
Krok 12:
Możesz rozpocząć smażenie. Podgrzej patelnię, nie musisz jej smarować olejem. Włóż placek i smaż go przez około 3 minuty.
Krok 13:
Odwróć zrumienioną tortillę na drugą stronę i smaż przez tyle samo czasu.
Krok 14:
Gotowe hichiny układa się jeden na drugim. Można je jeść na sucho lub skropić roztopionym masłem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g