Chichiny z serem twarogowym ziemniakami ziołowymi

Zachwyć bliskich prostym, ale satysfakcjonującym i niezwykłym daniem! Jest pyszny)
SumeiloAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 5 g
tłuszcze 16 % 5 g
węglowodany 69 % 22 g
147 kcal
IG: 45 / 0 / 55

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Hichiny to pyszne danie Adyghe, które jest czymś pomiędzy tortillą a pasztecikiem z nadzieniem. Osobliwością gotowania hichin jest to, że są smażone bez użycia oleju - na suchej patelni. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu! Wymaga mąki, kefiru, sody, soli i przypraw. Do nadzienia przygotuj ziemniaki, ser Adyghe, śmietanę i zioła. Sześć średnich ziemniaków ugotować wcześniej w osolonej wodzie w całości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do kefiru dodaj sodę, sól, kolendrę i pieprz. Nie musisz wcześniej gasić sody-zrobi to kefir. Dokładnie wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej mąkę w małych porcjach do powstałej mieszanki i wymieszaj. Gdy cała mąka znajdzie się w misce, zagnieść ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagniataj ciasto, aż przestanie przyklejać się do rąk. Nie zajmuje to dużo czasu-dosłownie kilka minut. Ciasto powinno być gęste i elastyczne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj nadzienie. Zacznij od ziemniaków, które zetrzyj na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zrób to samo z serem. Jeśli ser jest miękki i konsystencja przypomina twarożek, możesz go po prostu rozgnieść widelcem. Dodaj ser do startych ziemniaków.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż 4 łyżki do miski z ziemniakami i serem. łyżki kwaśnej śmietany i posiekanych ziół.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj składniki. Nadzienie jest gotowe!

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podziel ciasto na dziewięć identycznych kawałków. Rozwałkuj każdy na naleśnik o grubości 3-5 mm.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na środku naleśnika umieść kilka łyżek nadzienia, a następnie podnieś krawędzie i ściśnij je na środku. Staraj się to robić tak, aby w środku pozostało jak najmniej powietrza - w przeciwnym razie ciasto może pęknąć podczas walcowania.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Odwróć naleśnik szwem w dół i ponownie rozwałkuj. Zrób to ostrożnie, aby ciasto się nie rozerwało.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Możesz rozpocząć smażenie. Podgrzej patelnię, nie musisz jej smarować olejem. Włóż placek i smaż go przez około 3 minuty.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Odwróć zrumienioną tortillę na drugą stronę i smaż przez tyle samo czasu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotowe hichiny układa się jeden na drugim. Można je jeść na sucho lub skropić roztopionym masłem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g

Podobne przepisy