skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Ubij cukier trzepaczką z jednym jajkiem i jednym białkiem.
Krok 3:
Dodaj mąkę, dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Dodaj śmietanę lub mleko.
Krok 5:
Wlej trochę ciasta na dobrze naoliwione arkusze i posmaruj łyżką małe cienkie kółka. Dostałem kółka o średnicy około 7-8 cm.
Krok 6:
Posyp każde koło posiekanymi orzechami. Wkładamy do gorącego (200 stopni)piekarnika na 3-4 minuty. Gdy krawędzie kół zaczynają się rumienić, są gotowe.
Krok 7:
Usuń tortille nożem i gorące (!) złóż rurki lub funty posypane stroną Na Zewnątrz. Złożyłem tortille bez wyjmowania arkusza z piekarnika, ponieważ szybko twardnieją i mogą pękać. Jeśli ciastka nadal stwardniały, włóż arkusz do ciepłego piekarnika, a staną się miękkie.
Krok 8:
Gdy rurki ostygną, weźmy krem. Oddziel 2 białka jaj. Żółtka, w tym żółtko Pozostałe z rurek, można wykorzystać do innych celów. Ubij białka mikserem, aż zwiększy się objętość, dla stabilności białek dodaj trochę kwasu cytrynowego. Bez zatrzymywania ubijania dodaj cukier w małych porcjach. Ubijaj do stabilnych szczytów. Na koniec Wprowadzamy wanilinę.
Krok 9:
Napełnij schłodzone rurki kremem.
Krok 10:
Przez jakiś czas rurki wypełnione kremem pozostają chrupiące. Dlatego jeśli lubisz chrupać, natychmiast rozpocznij herbatę. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal / 100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g