beczułki ziemniaczane pyszne

przepis jest prosty, nieskomplikowany. Jest pyszny, a serwowanie spodoba się wszystkim! Jest pyszny, prosty i oryginalny.
NatusikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 3 g
tłuszcze 14 % 3 g
węglowodany 71 % 15 g
97 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Obierz ziemniaki i gotuj przez 5-10 minut po ugotowaniu. To zależy od samego ziemniaka. Jeśli szybko się gotuje, trzymamy go trochę w wodzie.Odcedź i pozwól mu ostygnąć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj cebulę, pokrój grzyby w kostkę, połącz ze sobą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj wieprzowinę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj grzyby, cebulę i mięso, sól, pieprz, dodaj śmietanę i majonez, dobrze wymieszaj. Nadzienie jest gotowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z każdej bulwy ziemniaka odcinamy dno, aby nasze beczki stały pewnie. Następnie odetnij górę, odłóż na bok. Z każdej bulwy ziemniaka bardzo ostrożnie wyjmujemy rdzeń. Użyłam łyżeczki. Nie dotykaj DNA ani nie uszkadzaj ścian. Wskazane jest maksymalne usunięcie rdzenia!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz bierzemy górę z ziemniaków i robimy z niej pokrywkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Faszeruj beczki nadzieniem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj pokrywkami. Smarujemy olejem roślinnym. Włóż do naczynia do pieczenia. Wlej wodę i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec przez półtorej godziny. Nie zapomnij dodać wody, gdy odparowuje.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj na liściach sałaty z ulubionymi warzywami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy