mięso wieprzowe z ziemniakami w garnku

Jedna z najpopularniejszych potraw na Półwyspie Bałkańskim. Głównym składnikiem może być cielęcina lub jagnięcina. Jest koniecznie przygotowywany w ceramicznych naczyniach lub w doniczkach.
LUSSIYAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 6 g
tłuszcze 33 % 7 g
węglowodany 38 % 8 g
118 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

mięso pokroić w kostkę 4 cm. Ziemniaki obrać i pokroić na 4 części. Cukinia i bakłażan-w małych kolumnach. Słodka papryka, korzeń pietruszki-pierścienie. W rozgrzanym oleju słonecznikowym smażyć kostki mięsa, aż nabierze złotego koloru. Wprowadź cebulę do mięsa i smaż, aż stanie się również złota.

wszystkie składniki układamy równomiernie w garnku, doprawiamy przyprawami i mieszamy. Wlać bulion lub wodę i przykryć. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i gotuj przez 1,5 godziny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Korzeń pietruszki - 49   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g

Podobne przepisy