naleśniki na kefirze z serem i kiełbasą

obfite, bujne, zamiast kanapek śniadaniowych dla całej rodziny! Naleśniki na kefirze z serem i kiełbasą to proste danie, które szybko i bez kłopotów nakarmi całą rodzinę. Rodzaje kiełbasy i sera można zmieniać według własnych upodobań. A te naleśniki są wygodne do zabrania ze sobą na przekąskę do pracy i podróży.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 9 g
tłuszcze 30 % 13 g
węglowodany 49 % 21 g
229 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić naleśniki na kefirze z serem i kiełbasą? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości. Kefir powinien mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij go z lodówki. Sól słabo rozpuszcza się w zimnym kefirze. Możesz wziąć kefir o zawartości tłuszczu 2,5-3,2%. Olej roślinny do smażenia powinien być rafinowany i bezwonny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz gotowaną kiełbasę z folii fabrycznej i pokrój w drobną kostkę. Zamiast gotowanej kiełbasy możesz użyć wędzonej kiełbasy lub innego gotowanego mięsa wędzonego: szynki, karbonady, szyi, szynki, kiełbasy balyk itp.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj ser na grubej lub średniej tarce. Ser do tego dania nadaje się każdy. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę do miski. Wlej kefir o temperaturze pokojowej, dodaj jajko, proszek do pieczenia i sól.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dokładnie wymieszaj ciasto trzepaczką, rozbijając wszystkie grudki. Ciasto powinno być lepkie, ale płynne. Jeśli ciasto jest zbyt płynne, dodaj trochę więcej mąki. Jeśli jest lepki, rozcieńczyć go kefirem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj kiełbasę i starty ser do ciasta. Ponownie wszystko wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni na średnim ogniu rozgrzej trochę olej roślinny. Łyżką wyłożyć ciasto i uformować małe okrągłe placki. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś gotowe naleśniki na talerz i natychmiast podawaj. Smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa"cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa "mleczna" - 252   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy