skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić naleśniki na kefirze z serem i kiełbasą? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź mąkę najwyższej jakości. Kefir powinien mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij go z lodówki. Sól słabo rozpuszcza się w zimnym kefirze. Możesz wziąć kefir o zawartości tłuszczu 2,5-3,2%. Olej roślinny do smażenia powinien być rafinowany i bezwonny.
Krok 2:
Obierz gotowaną kiełbasę z folii fabrycznej i pokrój w drobną kostkę. Zamiast gotowanej kiełbasy możesz użyć wędzonej kiełbasy lub innego gotowanego mięsa wędzonego: szynki, karbonady, szyi, szynki, kiełbasy balyk itp.
Krok 3:
Zetrzyj ser na grubej lub średniej tarce. Ser do tego dania nadaje się każdy. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
Krok 4:
Przesiej mąkę do miski. Wlej kefir o temperaturze pokojowej, dodaj jajko, proszek do pieczenia i sól.
Krok 5:
Dokładnie wymieszaj ciasto trzepaczką, rozbijając wszystkie grudki. Ciasto powinno być lepkie, ale płynne. Jeśli ciasto jest zbyt płynne, dodaj trochę więcej mąki. Jeśli jest lepki, rozcieńczyć go kefirem.
Krok 6:
Dodaj kiełbasę i starty ser do ciasta. Ponownie wszystko wymieszaj.
Krok 7:
Na patelni na średnim ogniu rozgrzej trochę olej roślinny. Łyżką wyłożyć ciasto i uformować małe okrągłe placki. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Krok 8:
Przenieś gotowe naleśniki na talerz i natychmiast podawaj. Smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa "amatorska" - 291 kcal/100g
- Kiełbasa "Ukraińska" - 404 kcal/100g
- Kiełbasa"cukrzycowa" - 254 kcal/100g
- Kiełbasa "doktorska" - 197 kcal/100g
- Kiełbasa dietetyczna - 170 kcal/100g
- Kiełbasa "mleczna" - 252 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g