risotto z buraków

aromatyczne i delikatne danie. Nieco niezwykłe i całkiem przydatne. Aby ugotować to risotto, buraki muszą być szczerze i bezinteresownie kochane, w przeciwnym razie nie powinieneś tego robić. W Rosji kochają buraki, więc śmiało!
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 5 g
tłuszcze 17 % 4 g
węglowodany 61 % 14 g
104 kcal
IG: 7 / 71 / 21

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min
buraki można przyjmować zarówno surowe, jak i pieczone. Druga opcja będzie znacznie smaczniejsza i delikatniejsza. Buraki obrać, zetrzeć na grubej tarce.

drobno posiekaj cebulę i czosnek, smaż na patelni risotto na złoty kolor. Dodaj buraki, wymieszaj.

dodaj ryż (nie płucz, pamiętasz?) i smażyć mieszając przez minutę, a następnie wlać wino. Pozwól mu całkowicie wyparować.

wlej 1/3 gorącego bulionu do ryżu. Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować aż prawie cały bulion zostanie wchłonięty. Dodaj pozostały bulion po jednej kadzi, aż ryż będzie gotowy. Średni czas gotowania to 20-25 minut.

Dodaj do gotowego risotto mascarpone. "Ubij" risotto szpatułką od dołu do góry, aby uzyskać odpowiednią miękką i kremową konsystencję. Dopraw solą i pieprzem, jeśli uznasz to za stosowne.

zdjąć z ognia, dodać parmezan, wymieszać i odstawić na kilka minut. Podawać z dodatkową łyżką mascarpone.

jak upiec buraki: umyć, owinąć folią i piec w piekarniku w temperaturze 150 °C przez około 1 godzinę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy