szpinak po turecku

świetny dodatek i samodzielne danie dla miłośników lekkiej kuchni! Przepis na szpinak zaczerpnięty z kuchni tureckiej.
svetadepAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 5 g
tłuszcze 44 % 8 g
węglowodany 28 % 5 g
108 kcal
IG: 50 / 50 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Dobrze opłucz liście szpinaku, oderwij kucyki. Ta procedura jest najdłuższa, radzę dokładnie umyć każdy liść, aby nie chrupać później piaskiem ))) w przypadku braku świeżego szpinaku spróbuj wziąć mrożony, w którym liście są maksymalnie zachowane. Myślę, że bardzo drobno posiekany szpinak nie zadziała.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cebulę i usmaż na oleju roślinnym. Turcy robią to na oliwie z oliwek, ale ponieważ jest wielu przeciwników podgrzewania oliwy z oliwek, polecam zwykły Słonecznik. Następnie dodaj makaron. Na tym etapie miłośnicy mięsa mogą dodać mięso mielone.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ułóż szpinak partiami i przykryj każdą porcją & quot; rozpuść" przez około minutę. Gdy cały szpinak zostanie przeniesiony do garnka i powstanie płynna masa, dodaj ryż (lub bulgur), dodaj trochę wody i gotuj na wolnym ogniu, aż ryż się ugotuje. Po ugotowaniu byłoby lepiej, gdyby szpinak stał tak gorący przez 10-15 minut przed podaniem. I podaje się go ze śmietaną lub niesłodzonym jogurtem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g

Podobne przepisy