skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Dobrze opłucz liście szpinaku, oderwij kucyki. Ta procedura jest najdłuższa, radzę dokładnie umyć każdy liść, aby nie chrupać później piaskiem ))) w przypadku braku świeżego szpinaku spróbuj wziąć mrożony, w którym liście są maksymalnie zachowane. Myślę, że bardzo drobno posiekany szpinak nie zadziała.
Krok 2:
Pokrój cebulę i usmaż na oleju roślinnym. Turcy robią to na oliwie z oliwek, ale ponieważ jest wielu przeciwników podgrzewania oliwy z oliwek, polecam zwykły Słonecznik. Następnie dodaj makaron. Na tym etapie miłośnicy mięsa mogą dodać mięso mielone.
Krok 3:
Ułóż szpinak partiami i przykryj każdą porcją & quot; rozpuść" przez około minutę. Gdy cały szpinak zostanie przeniesiony do garnka i powstanie płynna masa, dodaj ryż (lub bulgur), dodaj trochę wody i gotuj na wolnym ogniu, aż ryż się ugotuje. Po ugotowaniu byłoby lepiej, gdyby szpinak stał tak gorący przez 10-15 minut przed podaniem. I podaje się go ze śmietaną lub niesłodzonym jogurtem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g