łosoś z sałatką pomarańczową

zdrowe danie dla miłośników pysznych ryb. Łatwe I Proste!Szybko I Łatwo!Jednak - jak zawsze!
DietrichAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 12 g
tłuszcze 27 % 6 g
węglowodany 18 % 4 g
152 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Połącz sok pomarańczowy, Wino i sos sojowy. Umieść filety z łososia skórą do góry w pojemniku i zalej marynatą. Pozostaw na 1 godzinę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W pomarańczach odetnij spód, połóż na desce i ostrożnie odetnij skórkę białą warstwą. Za pomocą małego noża wytnij miąższ między filmami nad miską, Zapisz sok.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój czerwoną paprykę w cienkie pierścienie, cebulę w półpierścienie. Obierz i posiekaj imbir, drobno posiekaj liście kolendry. Dodaj do miski do pomarańczy pieprz, cebulę, imbir, kolendrę, skórkę pomarańczową, sól i płatki chili, wymieszaj i odstaw na 1 godzinę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podsmaż sezam na suchej patelni na złoty kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej piekarnik do 200°C. wyłóż blachę do pieczenia folią lub papierem do pieczenia, lekko posmaruj oliwą z oliwek. Połóż rybę skórą do dołu, trochę soli i pieprzu. Piec 7-10 minut, w zależności od grubości fileta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ostrożnie przenieś łososia na talerz za pomocą łopatki. Połóż sałatkę na rybie, posyp sezamem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Finita! Smacznego!

w ten sposób można ugotować cały filet z łososia o wadze 1,5– 2 kg. upiec go przez 15-18 min.
wymaga minimalnego wysiłku, ma wspaniały smak i wygląda bardzo imponująco. Bierzcie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal / 100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal / 100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal / 100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Sól kuchenna - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy