kotlety ryżowo-rybne w puszkach

kotlety ryżowo-konserwowe to po prostu przysmak! Spróbuj-przekonasz się. Te kotlety mogą być wykonane z dowolnych konserw rybnych według własnych upodobań.
laraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 9 g
tłuszcze 5 % 2 g
węglowodany 74 % 31 g
182 kcal
IG: 6 / 84 / 10

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

ryż należy wcześniej ugotować do miękkości, posolić.
wlej olej lub płyn z konserw, rozgnieć rybę widelcem. Posiekaj cebulę i wymieszaj z rybą. Dodaj ugotowany ryż. Sól, pieprz, dodaj jajko i wymieszaj mięso mielone.
uformuj placki, panieruj każdy w bułce tartej i smaż na oleju roślinnym z obu stron na złoty kolor.
również mięso mielone można opcjonalnie posiekać w blenderze, aby było bardziej jednorodne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mintaj w puszkach - 96   kcal/100g

Podobne przepisy