kotlety szprotowe w pomidorach
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
wyjmij Szprot w pomidorze ze słoika, rozgnieć widelcem. Dodaj do nich semolinę, jajka, sól, pieprz. Wymieszać. Weź masę łyżką i usmaż na gorącej patelni w oleju roślinnym najpierw z jednej strony, a następnie z drugiej.
połóż startą surową marchewkę na dnie patelni. Połóż kotlety szprotowe na wierzchu. Posyp kotlety startą marchewką. Ponownie ułóż kotlety i kontynuuj, aż będą pełne. Najwyższa warstwa powinna być marchewką.
wlej wodę do rondla, zamknij pokrywkę i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Saura blanszowana w oleju - 283 kcal/100g
- Sardynka Atlantycka z dodatkiem masła - 238 kcal/100g
- Sardynka w oleju - 221 kcal/100g
- Sardynka w sosie pomidorowym - 162 kcal/100g
- Makrela w oleju - 278 kcal/100g
- Szprot w sosie pomidorowym - 154 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g