kotlety szprotowe w pomidorach

kotlety ze szprotów w puszkach są pyszne! Ze szprotów w pomidorach możesz zrobić doskonałe kotlety!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 11 g
tłuszcze 47 % 16 g
węglowodany 21 % 7 g
216 kcal
IG: 17 / 83 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

wyjmij Szprot w pomidorze ze słoika, rozgnieć widelcem. Dodaj do nich semolinę, jajka, sól, pieprz. Wymieszać. Weź masę łyżką i usmaż na gorącej patelni w oleju roślinnym najpierw z jednej strony, a następnie z drugiej.
połóż startą surową marchewkę na dnie patelni. Połóż kotlety szprotowe na wierzchu. Posyp kotlety startą marchewką. Ponownie ułóż kotlety i kontynuuj, aż będą pełne. Najwyższa warstwa powinna być marchewką.
wlej wodę do rondla, zamknij pokrywkę i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Saura blanszowana w oleju - 283   kcal/100g
  • Sardynka Atlantycka z dodatkiem masła - 238   kcal/100g
  • Sardynka w oleju - 221   kcal/100g
  • Sardynka w sosie pomidorowym - 162   kcal/100g
  • Makrela w oleju - 278   kcal/100g
  • Szprot w sosie pomidorowym - 154   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy