skład / składniki
metoda gotowania
wieprzowinę należy umyć, spuścić wodę, pokroić w warstwy i ubić. Każda warstwa mięsa powinna mieć taki rozmiar, aby wygodnie układać ją na talerzu w gotowej formie. Obierz ziemniaki i pokrój w te same cienkie plasterki.
z grzybów, jeśli są zamrożone, odparuj wilgoć na patelni. Najlepiej jest wziąć świeże grzyby, ale zawsze pachnące. Nie używaj pieczarek. Są dobrze chrupiące, ale nie dają zbyt wiele smaku grzybowego. Cebulę pokroić w półpierścienie i lekko podsmażyć na oleju roślinnym.
przygotuj sos beszamelowy.
na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszając łyżką smaż, aż będzie orzechowe i złociste. Wlać śmietanę lub mleko o temperaturze pokojowej. Zmiel powstałe grudki trzepaczką bezpośrednio na patelni. Doprowadzić sos do wrzenia i, jeśli to konieczne, rozcieńczyć śmietaną do pożądanej konsystencji. Sos powinien mieć konsystencję płynnej śmietany.
na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia z wysokimi bokami ułóż plasterki mięsa, cebulę, ziemniaki, grzyby i polej sosem lub śmietaną. Powinno być wystarczająco dużo płynu, aby prawie zakrył zapiekankę. Nie zapomnij dodać soli i pieprzu do wszystkich składników. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, aż ziemniaki będą prawie gotowe. Czas gotowania zależy od grubości płytek ziemniaków.
podczas gotowania potrawy należy zetrzeć ser na grubej tarce. Wyjmij blachę do pieczenia, przykryj serem i włóż ją z powrotem do piekarnika na 20-25 minut, aż stanie się chrupiąca, chrupiąca.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Boczniaki marynowane - 23 kcal/100g
- Boczniaki świeże - 38 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g