mięso po francusku z ziemniakami i boczniakami

niezwykle delikatne i smaczne danie!Spróbuj gotować.
dream_891Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 9 g
tłuszcze 46 % 13 g
węglowodany 21 % 6 g
173 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 30 min

wieprzowinę należy umyć, spuścić wodę, pokroić w warstwy i ubić. Każda warstwa mięsa powinna mieć taki rozmiar, aby wygodnie układać ją na talerzu w gotowej formie. Obierz ziemniaki i pokrój w te same cienkie plasterki.

z grzybów, jeśli są zamrożone, odparuj wilgoć na patelni. Najlepiej jest wziąć świeże grzyby, ale zawsze pachnące. Nie używaj pieczarek. Są dobrze chrupiące, ale nie dają zbyt wiele smaku grzybowego. Cebulę pokroić w półpierścienie i lekko podsmażyć na oleju roślinnym.

przygotuj sos beszamelowy.

na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszając łyżką smaż, aż będzie orzechowe i złociste. Wlać śmietanę lub mleko o temperaturze pokojowej. Zmiel powstałe grudki trzepaczką bezpośrednio na patelni. Doprowadzić sos do wrzenia i, jeśli to konieczne, rozcieńczyć śmietaną do pożądanej konsystencji. Sos powinien mieć konsystencję płynnej śmietany.

na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia z wysokimi bokami ułóż plasterki mięsa, cebulę, ziemniaki, grzyby i polej sosem lub śmietaną. Powinno być wystarczająco dużo płynu, aby prawie zakrył zapiekankę. Nie zapomnij dodać soli i pieprzu do wszystkich składników. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, aż ziemniaki będą prawie gotowe. Czas gotowania zależy od grubości płytek ziemniaków.

podczas gotowania potrawy należy zetrzeć ser na grubej tarce. Wyjmij blachę do pieczenia, przykryj serem i włóż ją z powrotem do piekarnika na 20-25 minut, aż stanie się chrupiąca, chrupiąca.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Boczniaki marynowane - 23   kcal/100g
  • Boczniaki świeże - 38   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g

Podobne przepisy