naleśniki bez grudek
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1 szklanka mleka, 3 jajka, sól, cukier, sodę wymieszać do uzyskania gładkości, dodać mąkę do konsystencji gęstej śmietany. Pozostaw na 15-20 minut (najlepiej, ale ten krok można pominąć). Teraz, mieszając ciasto mikserem, blenderem, trzepaczką lub widelcem, dodaj mleko do pożądanej konsystencji. Mam w sumie 800-900 mg mleka. Dodaj 1 łyżkę.l. Rast. olej. Wymieszaj i smaż na rozgrzanej i natłuszczonej patelni z obu stron. Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g