naleśniki bez grudek

pyszne naleśniki na mleku bez grudek).
IriskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 6 g
tłuszcze 23 % 7 g
węglowodany 57 % 17 g
158 kcal
IG: 18 / 0 / 82

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min
1 szklanka mleka, 3 jajka, sól, cukier, sodę wymieszać do uzyskania gładkości, dodać mąkę do konsystencji gęstej śmietany. Pozostaw na 15-20 minut (najlepiej, ale ten krok można pominąć). Teraz, mieszając ciasto mikserem, blenderem, trzepaczką lub widelcem, dodaj mleko do pożądanej konsystencji. Mam w sumie 800-900 mg mleka. Dodaj 1 łyżkę.l. Rast. olej. Wymieszaj i smaż na rozgrzanej i natłuszczonej patelni z obu stron. Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy