przekąska bakłażan pikantny z czosnkiem

Szybki, łatwy, pyszny. Oryginalna, pikantna przekąska z bakłażana. Danie nie jest trudne do wykonania, tak smaczne, że trudno się oderwać. Umiarkowanie ostry. Spróbuj! Jeśli nie masz wystarczającej ilości przypraw, możesz włożyć więcej czerwonej mielonej ostrej papryki. Plastry bakłażana są soczyste, miękkie. Ta przekąska jest podawana schłodzona i dobrze komponuje się z gotowanymi ziemniakami.
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 57 % 8 g
węglowodany 36 % 5 g
86 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty potrzebne do przygotowania przekąski. W butelce znajduje się 70-procentowa esencja octu. Bakłażany należy umyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obrać bakłażany z łodyg, pokroić w okrągłe lub owalne plasterki o grubości około 0,7 cm(w razie potrzeby bakłażany można obrać).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej 0,5 szklanki wody do głębokiego pojemnika i rozpuść w nim 2 łyżeczki soli Bakłażany wkładamy do pojemnika i mieszamy tak, aby każdy plasterek zanurzył się w roztworze soli fizjologicznej (tak gorycz zniknie z bakłażana). Bakłażany zostawiamy w solance na czas gotowania marynaty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj marynatę: wlej 0,5 szklanki nie gorącej przegotowanej wody do miski. Wlej 10 kropli esencji octowej (najwygodniej jest to zrobić za pomocą pipety), wlej mieloną ostrą paprykę, włóż czosnek wciśnięty przez prasę, dokładnie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Spuść wodę z bakłażana. Na średnim ogniu na patelni rozgrzej olej roślinny. Smażyć partiami (mam je 3) plastry bakłażana z obu stron na złoty, złoty odcień. Jeśli dojdziesz do ciemniejszego koloru, powstanie gorycz. Możesz obrócić plasterki za pomocą dwóch widelców.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smażone kliny są przenoszone partiami do miski z marynatą. Szybko wymieszaj i wyjmij z marynaty na talerz. Jeśli plasterki pozostaną w marynacie przez długi czas, zmokną i stracą swój wygląd. Teraz pikantna przekąska z bakłażana jest gotowa i możesz podać ją natychmiast na stół. Resztę można przechowywać w lodówce. Schłodzona przekąska jest bardzo dobra. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g

Podobne przepisy