skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty potrzebne do przygotowania przekąski. W butelce znajduje się 70-procentowa esencja octu. Bakłażany należy umyć.
Krok 2:
Obrać bakłażany z łodyg, pokroić w okrągłe lub owalne plasterki o grubości około 0,7 cm(w razie potrzeby bakłażany można obrać).
Krok 3:
Wlej 0,5 szklanki wody do głębokiego pojemnika i rozpuść w nim 2 łyżeczki soli Bakłażany wkładamy do pojemnika i mieszamy tak, aby każdy plasterek zanurzył się w roztworze soli fizjologicznej (tak gorycz zniknie z bakłażana). Bakłażany zostawiamy w solance na czas gotowania marynaty.
Krok 4:
Przygotuj marynatę: wlej 0,5 szklanki nie gorącej przegotowanej wody do miski. Wlej 10 kropli esencji octowej (najwygodniej jest to zrobić za pomocą pipety), wlej mieloną ostrą paprykę, włóż czosnek wciśnięty przez prasę, dokładnie wymieszaj.
Krok 5:
Spuść wodę z bakłażana. Na średnim ogniu na patelni rozgrzej olej roślinny. Smażyć partiami (mam je 3) plastry bakłażana z obu stron na złoty, złoty odcień. Jeśli dojdziesz do ciemniejszego koloru, powstanie gorycz. Możesz obrócić plasterki za pomocą dwóch widelców.
Krok 6:
Smażone kliny są przenoszone partiami do miski z marynatą. Szybko wymieszaj i wyjmij z marynaty na talerz. Jeśli plasterki pozostaną w marynacie przez długi czas, zmokną i stracą swój wygląd. Teraz pikantna przekąska z bakłażana jest gotowa i możesz podać ją natychmiast na stół. Resztę można przechowywać w lodówce. Schłodzona przekąska jest bardzo dobra. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g