Sałatka z paproci z olejem sezamowym i sosem sojowym

pikantna pyszna sałatka z akcentem Dalekiego Wschodu! Dania z paproci cieszą się wielką miłością w naszej rodzinie. Jedną z nich jest pikantna sałatka. Może być wykonany zarówno ze świeżej, jak i słonej paproci. Jego smak przypomina komuś bakłażana, komuś grzyby. Cóż, osobiście uważam, że paproć ma swój własny, szczególny smak i nie można jej opisać słowami-musisz spróbować! Sałatkę można zrobić na świątecznym stole, tylko wskazane jest przygotowanie jej na dzień przed podaniem, aby była dobrze zaparzona. Dzisiaj zrobiłam sałatkę z paproci solonej w zeszłym roku.
IrinaprymoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 4 g
tłuszcze 28 % 5 g
węglowodany 50 % 9 g
78 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne produkty. Wziąłem ostrą paprykę suszoną z moich zapasów. Jeśli weźmiesz świeży, pokrój go na kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Spuść solankę z paproci, spłucz, napełnij zimną wodą. Moczyć przez 12 godzin, okresowo zmieniając wodę. Następnie zalej wrzącą wodą i pozostaw na godzinę. Następnie odłóż na sito.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj cebulę w półpierścienie. Na dużej patelni rozgrzej olej, włóż cebulę i smaż przez pięć minut, aż będzie brązowawa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój łodygi paproci na dwie części.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyślij na patelnię do cebuli, delikatnie wymieszaj, przykryj pokrywką. Zmniejszamy ogień. Gotuj przez pięć minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wlej sos sojowy, dodaj pieprz, wymieszaj, przykryj pokrywką. Gotuj przez dziesięć minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie w razie potrzeby dodaj sól (w zależności od zasolenia sosu sojowego), włóż posiekany czosnek, wymieszaj po raz ostatni, zamknij pokrywkę i wyłącz ogień. Odstaw na kolejne siedem do ośmiu minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotową sałatkę przenosimy do dużej salaterki, lizamy, przykrywamy i wkładamy do lodówki! Trzy godziny, a najlepiej na noc. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g
  • Paproć - 34   kcal/100g

Podobne przepisy