placki ziemniaczane z cukinii

Niestandardowy przepis na przygotowanie ulubionych placków ziemniaczanych wszystkich)).
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 13 % 3 g
węglowodany 70 % 16 g
94 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Obierz cukinię, usuń nasiona, jeśli są

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Trzy na grubej tarce i wyciśnij sok

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mąkę, jajka i sól do startej cukinii

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagniataj ciasto

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I smażyć placki ziemniaczane z obu stron na patelni wysmarowanej olejem roślinnym

podawać ze śmietaną)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy