japoński omlet dietetyczny
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
jajka wymieszaj z sosem sojowym i octem ryżowym (możesz również wziąć sake). Jeśli sos jest słony, dodaj trochę cukru (jedna trzecia łyżeczki), a jeśli jest słodki, możesz dodać trochę soli.
2 lekko ubij miksturę widelcem, aby uzyskać gładką masę.
3 nasmaruj patelnię, podgrzej na małym ogniu i wlej trochę mieszanki jajecznej, aby upiec cienki naleśnik. Gdy jajka się zetkną, złóż dwie przeciwległe krawędzie w kierunku środka.
4 następnie złóż naleśnik na pół wzdłuż.
5 Przesuń powstały pakiet do samej krawędzi patelni i wlej kolejną porcję mieszanki jajecznej na wolną część. Nowy naleśnik powinien przykleić jedną krawędź do pierwszej.
6 gdy drugi naleśnik trochę się chwyci, Nakręć go na pierwszy. Powtarzaj ten i poprzedni krok, aż skończy się mieszanka lub bułka będzie wystarczająco gruba. Wystarczyły Mi 3 naleśniki na porcję. Pozostaje pokroić omlet w poprzek i podać.
2 lekko ubij miksturę widelcem, aby uzyskać gładką masę.
3 nasmaruj patelnię, podgrzej na małym ogniu i wlej trochę mieszanki jajecznej, aby upiec cienki naleśnik. Gdy jajka się zetkną, złóż dwie przeciwległe krawędzie w kierunku środka.
4 następnie złóż naleśnik na pół wzdłuż.
5 Przesuń powstały pakiet do samej krawędzi patelni i wlej kolejną porcję mieszanki jajecznej na wolną część. Nowy naleśnik powinien przykleić jedną krawędź do pierwszej.
6 gdy drugi naleśnik trochę się chwyci, Nakręć go na pierwszy. Powtarzaj ten i poprzedni krok, aż skończy się mieszanka lub bułka będzie wystarczająco gruba. Wystarczyły Mi 3 naleśniki na porcję. Pozostaje pokroić omlet w poprzek i podać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g