japoński omlet dietetyczny

pyszny, prosty, łatwy, niskokaloryczny omlet! bardzo lekki omlet, na 100 gramów tylko 18 kcal.
cassandraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 12 g
tłuszcze 38 % 10 g
węglowodany 15 % 4 g
144 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 30 min
jajka wymieszaj z sosem sojowym i octem ryżowym (możesz również wziąć sake). Jeśli sos jest słony, dodaj trochę cukru (jedna trzecia łyżeczki), a jeśli jest słodki, możesz dodać trochę soli.
2 lekko ubij miksturę widelcem, aby uzyskać gładką masę.
3 nasmaruj patelnię, podgrzej na małym ogniu i wlej trochę mieszanki jajecznej, aby upiec cienki naleśnik. Gdy jajka się zetkną, złóż dwie przeciwległe krawędzie w kierunku środka.
4 następnie złóż naleśnik na pół wzdłuż.
5 Przesuń powstały pakiet do samej krawędzi patelni i wlej kolejną porcję mieszanki jajecznej na wolną część. Nowy naleśnik powinien przykleić jedną krawędź do pierwszej.
6 gdy drugi naleśnik trochę się chwyci, Nakręć go na pierwszy. Powtarzaj ten i poprzedni krok, aż skończy się mieszanka lub bułka będzie wystarczająco gruba. Wystarczyły Mi 3 naleśniki na porcję. Pozostaje pokroić omlet w poprzek i podać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g

Podobne przepisy