bakłażany przekąski
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
pokrój bakłażany w grube plastry (0,8-1 cm) sól odstaw na 30 minut, aby gorycz zniknęła. Cebulę i B. paprykę pokroić w półpierścienie, marchewkę w paski.
podsmaż lekko cebulę na Ras. olej 1-2 minuty, dodać marchewki smażyć przez kolejne 2-3 minuty, dodać B. pieprz i również lekko smażyć. (warzywa są lekko na wpół upieczone.
Wyłącz + dodaj czosnek przez prasę, możesz dodać pietruszkę (dla amatora) bakłażany osuszyć papierową serwetką i smażyć na szybkim ogniu, aby lekko zarumienić po obu stronach. Włożyć do rondla warstwami (niebieskie + dressing)
rozcieńczyć nadzienie (cukier + ocet +woda) i wlać do bakłażana. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g