bakłażan przekąski

co może być zdrowszego i smaczniejszego niż warzywa? Nic! Szybko i bardzo smacznie
TanchaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 29 % 5 g
węglowodany 65 % 11 g
83 kcal
IG: 64 / 0 / 36

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

pokrój bakłażany w grube plastry (0,8-1 cm) sól odstaw na 30 minut, aby gorycz zniknęła. Cebulę i B. paprykę pokroić w półpierścienie, marchewkę w paski. 
podsmaż lekko cebulę na Ras. olej 1-2 minuty, dodać marchewki smażyć przez kolejne 2-3 minuty, dodać B. pieprz i również lekko smażyć. (warzywa są lekko na wpół upieczone.
Wyłącz + dodaj czosnek przez prasę, możesz dodać pietruszkę (dla amatora) bakłażany osuszyć papierową serwetką i smażyć na szybkim ogniu, aby lekko zarumienić po obu stronach. Włożyć do rondla warstwami (niebieskie + dressing)
rozcieńczyć nadzienie (cukier + ocet +woda) i wlać do bakłażana. Wstaw do lodówki na kilka godzin.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy