skład / składniki
gotowanie krok po kroku
radzę użyć tego przepisu kulinarnego, jeśli naprawdę chcesz kotletów, ale w domu nie ma mięsa mielonego i nie można się spodziewać. To świetny posiłek! A co najważniejsze – odpowiedni nawet dla wegetarian. Nie wspominając o dietetykach.
gotowanie kotletów ziemniaczano-grzybowych zawsze zaczynam od ziemniaków.
należy go obrać, pokroić na kawałki lub paski – zawsze kroję w paski-i gotować. Po pokrojeniu radzę opłukać ziemniaki kilka razy. Dzięki temu ziemniaki nie będą miały nadmiaru skrobi. Dodaję sól do wody do minimum – i tak posolę kotlety.
podczas gdy ziemniaki gotują się – robię grzyby. Zwykle biorę mrożone grzyby, ale świeże nadal smakują lepiej. Nawet wstępnie ugotowane grzyby są odpowiednie, ale zawsze wyciskam z nich nadmiar płynu przed smażeniem. Jeśli biorę świeże grzyby, nie trzeba ich gotować-po prostu czyść, myj i smaż na patelni.
do dobrego smażenia wystarczy trochę oleju roślinnego na patelni i średnim ogniu. Zanurzanie grzybów w mące jest całkowicie niepotrzebne. Ale przed smażeniem radzę pokroić je na mniejsze kawałki – nie lubię dużych kawałków w kotletach.
kiedy ziemniaki się ugotują, spuszczam wodę i ugniatam je w puree. Następnie dodaję jedno jajko, całą mąkę na raz, około ćwierć łyżeczki czarnego mielonego pieprzu, pół łyżeczki soli i ponownie ugniatam. Grzyby dodaję, gdy masa ziemniaczana staje się jednorodna.
teraz możesz tworzyć placki ziemniaczano-grzybowe i zanurzać je w panierce. Smażę kotlety ziemniaczano-grzybowe na średnim ogniu w niewielkiej ilości oleju-aby ziemniaki się nie gotowały, a kotlety okazały się chrupiące.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g