kotlety ziemniaczano-grzybowe

takie kotlety można łatwo zadowolić w proste dni powszednie.
KsyunczykAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 5 g
tłuszcze 4 % 1 g
węglowodany 79 % 22 g
119 kcal
IG: 32 / 0 / 68

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

radzę użyć tego przepisu kulinarnego, jeśli naprawdę chcesz kotletów, ale w domu nie ma mięsa mielonego i nie można się spodziewać. To świetny posiłek! A co najważniejsze – odpowiedni nawet dla wegetarian. Nie wspominając o dietetykach.
gotowanie kotletów ziemniaczano-grzybowych zawsze zaczynam od ziemniaków.
należy go obrać, pokroić na kawałki lub paski – zawsze kroję w paski-i gotować. Po pokrojeniu radzę opłukać ziemniaki kilka razy. Dzięki temu ziemniaki nie będą miały nadmiaru skrobi. Dodaję sól do wody do minimum – i tak posolę kotlety.
podczas gdy ziemniaki gotują się – robię grzyby. Zwykle biorę mrożone grzyby, ale świeże nadal smakują lepiej. Nawet wstępnie ugotowane grzyby są odpowiednie, ale zawsze wyciskam z nich nadmiar płynu przed smażeniem. Jeśli biorę świeże grzyby, nie trzeba ich gotować-po prostu czyść, myj i smaż na patelni.
do dobrego smażenia wystarczy trochę oleju roślinnego na patelni i średnim ogniu. Zanurzanie grzybów w mące jest całkowicie niepotrzebne. Ale przed smażeniem radzę pokroić je na mniejsze kawałki – nie lubię dużych kawałków w kotletach.
kiedy ziemniaki się ugotują, spuszczam wodę i ugniatam je w puree. Następnie dodaję jedno jajko, całą mąkę na raz, około ćwierć łyżeczki czarnego mielonego pieprzu, pół łyżeczki soli i ponownie ugniatam. Grzyby dodaję, gdy masa ziemniaczana staje się jednorodna.
teraz możesz tworzyć placki ziemniaczano-grzybowe i zanurzać je w panierce. Smażę kotlety ziemniaczano-grzybowe na średnim ogniu w niewielkiej ilości oleju-aby ziemniaki się nie gotowały, a kotlety okazały się chrupiące.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy