wieprzowina w domu

przepis na delikatną i aromatyczną świąteczną przekąskę! Gotowana zgodnie z tym przepisem kulinarnym gotowana jest bardzo aromatyczna i delikatna. Prawdziwe świąteczne jedzenie przygotowane w domu!
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 15 g
tłuszcze 56 % 20 g
węglowodany 3 % 1 g
243 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

obierz czosnek i marchewkę. Pokrój połowę marchewki w cienkie paski. Ząbki czosnku kroimy w ten sam sposób. Przygotowujemy szynkę wieprzową do pieczenia: wykonujemy nacięcia na całej powierzchni kawałka, w które ostrożnie wkładamy kawałki marchwi i czosnku. Następnie pocieramy solą, czarnym pieprzem, ziołami i musztardą. Rozłóż na wysmarowanym tłuszczem naczyniu do pieczenia. Zamiast oleju możesz położyć mięso na kawałkach smalcu. Z tego gotowana wieprzowina będzie tylko bardziej rumiana i smaczniejsza. Wysyłamy go do dobrze nagrzanego piekarnika, przykrywając folią. Po 20 minutach usuń folię. Jeśli mięso uwolniło mało soku, wlej gorącą wodę. Do końca gotowania polej wieprzowinę sokiem, aby uniknąć wysuszenia. Czas gotowania wieprzowiny w piekarniku wynosi około godziny. Schłodzić gotową wieprzowinę i podać na stole, pokroić na kawałki. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy