skład / składniki
gotowanie krok po kroku
obierz czosnek i marchewkę. Pokrój połowę marchewki w cienkie paski. Ząbki czosnku kroimy w ten sam sposób. Przygotowujemy szynkę wieprzową do pieczenia: wykonujemy nacięcia na całej powierzchni kawałka, w które ostrożnie wkładamy kawałki marchwi i czosnku. Następnie pocieramy solą, czarnym pieprzem, ziołami i musztardą. Rozłóż na wysmarowanym tłuszczem naczyniu do pieczenia. Zamiast oleju możesz położyć mięso na kawałkach smalcu. Z tego gotowana wieprzowina będzie tylko bardziej rumiana i smaczniejsza. Wysyłamy go do dobrze nagrzanego piekarnika, przykrywając folią. Po 20 minutach usuń folię. Jeśli mięso uwolniło mało soku, wlej gorącą wodę. Do końca gotowania polej wieprzowinę sokiem, aby uniknąć wysuszenia. Czas gotowania wieprzowiny w piekarniku wynosi około godziny. Schłodzić gotową wieprzowinę i podać na stole, pokroić na kawałki. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g