mięso w sosie słodko-kwaśnym

mięso w sosie słodko-kwaśnym to obfite, oryginalne danie. Mięso w sosie słodko-kwaśnym to tradycyjny przepis kulinarny kuchni chińskiej. Takie mięso jest zwykle podawane w chińskich restauracjach, jednak tam nadal umieszcza się w nim bambus. Tę opcję można nazwać uproszczoną.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 7 g
tłuszcze 27 % 8 g
węglowodany 50 % 15 g
145 kcal
IG: 60 / 13 / 27

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj mięso.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wysuszyć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W mące i skrobi

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj sos sojowy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Polej mięso.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Marynować.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój warzywa.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Cebula i marchewka...

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    ... usmażyć.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj pieprz...

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    ... i ananasa.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Usmaż mięso...

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    ... obustronnie.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    2. część mięsa.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Keczup, ocet i cukier.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Dodaj do mięsa.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Dodaj sos sojowy.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Wymieszaj.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Dusić 10 min.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Podaj

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Pyszne!

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g

Podobne przepisy