skład / składniki
gotowanie krok po kroku
aby zrobić chude meksykańskie tortille, przesiewam mąkę do głębokiej miski, dodaję proszek do pieczenia i dokładnie mieszam. Następnie dodaję tłuszcz roślinny do mąki i mieszam trzepaczką do kruchej jednorodnej masy.
następnie rozpuszczam sól w ciepłej wodzie i wlewam słoną wodę do naczyń z cienką mąką, ciągle mieszając, aby mąka mogła wchłonąć cały płyn. Zagniatam ciasto przez około 2 minuty i formuję małą kulkę z ciasta, przykrywam lekką serwetką, zostawiam na pół godziny.
po zaparzeniu ciasta dzielę je na 10-12 części, każdą część zwijam w cienkie ciasto i smażę na patelni z grubym dnem. Takie ciasta podaję z jedzeniem, w którym jest dużo tłustego sosu. Cóż, szczegółowy opis tego przepisu kulinarnego nauczyłem się od słynnego szefa kuchni Jasona Hilla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g