Tortilla chuda meksykańska na wodzie

łatwa do zrobienia tortilla stanowi doskonałą bazę do przekąsek! Chuda meksykańska tortilla jest inaczej nazywana tortillą. Zwykle przygotowuje się chude ciasto z mąki pszennej lub kukurydzianej. Nawiasem mówiąc, hiszpańskie tortille nie mają nic wspólnego z Meksykańskimi tortillami, wszystkie mają tę samą nazwę. Ten kulinarny przepis jest zrobiony z mąki pszennej. A tortilla pszenna bardzo różni się od tortilli kukurydzianej. Jest lepszy, ponieważ trwa dłużej i pozostaje miękki.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 24 % 15 g
węglowodany 65 % 41 g
324 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia,a następnie olej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej osoloną wodę do mąki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pozostaw ciasto na 30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozwałkuj tortille.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smażyć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

aby zrobić chude meksykańskie tortille, przesiewam mąkę do głębokiej miski, dodaję proszek do pieczenia i dokładnie mieszam. Następnie dodaję tłuszcz roślinny do mąki i mieszam trzepaczką do kruchej jednorodnej masy.

następnie rozpuszczam sól w ciepłej wodzie i wlewam słoną wodę do naczyń z cienką mąką, ciągle mieszając, aby mąka mogła wchłonąć cały płyn. Zagniatam ciasto przez około 2 minuty i formuję małą kulkę z ciasta, przykrywam lekką serwetką, zostawiam na pół godziny.

po zaparzeniu ciasta dzielę je na 10-12 części, każdą część zwijam w cienkie ciasto i smażę na patelni z grubym dnem. Takie ciasta podaję z jedzeniem, w którym jest dużo tłustego sosu. Cóż, szczegółowy opis tego przepisu kulinarnego nauczyłem się od słynnego szefa kuchni Jasona Hilla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy