kotlety z nadzieniem jajeczno-szynkowym

niesamowicie pyszne i domowe! Kotlety dla wyjątkowych gości!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 15 g
tłuszcze 52 % 17 g
węglowodany 3 % 1 g
221 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
kotlety z nadzieniem jajeczno-szynkowym to nie jedzenie, ale prawdziwa poezja i nie tylko nazwa przepisu kulinarnego, ale także smak. Mięso kroję na cienkie talerze, tak jak na kotlety i biję te talerze młotkiem. Każdy kawałek doprawiam sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na każdy kotlet kładę mały kawałek szynki i połowę całego jajka na twardo. Owijam mięso, aby uzyskać coś w rodzaju bułki, na środku której znajduje się szynka i jajko, wiążę każdą bułkę sznurkiem. Smaż kotlety na maśle przez dziesięć minut, a następnie wlej śmietanę, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez pięć minut lub trochę dłużej. Zawsze podawaj kotlety z nadzieniem jajeczno-szynkowym z kruchym ryżem indyjskim posypanym drobno posiekaną natką pietruszki, koperkiem i bazylią, a co najważniejsze, nie zapomnij usunąć Sznurka. Kulinarny przepis na to danie dosłownie przyniósł mi wiatr, dzieje się tak: zatrzymałem się przy sklepie, aby trochę odpocząć i zebrać myśli o tym, co powinienem dziś kupić i nagle mój wzrok padł na moje trampki, do których wiatr przybił piękny magazyn reklamowy, w którym informowano o zniżkach na sprzęt AGD w jednym z odpowiednich sklepów. Przyciągnięty kolorową ilustracją przedstawiającą nadziewane kotlety, ostrożnie podniosłem magazyn z asfaltu i zapytałem. Szczerze mówiąc, na początku nawet nie myślałem o gotowaniu według tego przepisu kulinarnego, po prostu podobał mi się obraz. Ale pewnego dnia poczułem, że mam już dość zwykłych kotletów i chciałem czegoś nowego i wyjątkowego. Tutaj przypomniałem sobie kotlety z nadzieniem jajeczno-szynkowym, ponieważ przepis kulinarny został wklejony do jednego z wielu zeszytów kulinarnych. Powiedzieć, że mi się podobało, to mało powiedziane. Kotlety są po prostu niezrównane.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cielęcina-mostek - 213   kcal/100g
  • Polędwica cielęca - 158   kcal/100g
  • Cielęcina-noga - 161   kcal/100g
  • Cielęcina-szynka - 108   kcal/100g
  • Kotlet cielęcy z kością - 188   kcal/100g
  • Sznycel cielęcy - 162   kcal/100g
  • Cielęcina-część grzbietowa - 210   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy