kotlety z nadzieniem jajeczno-szynkowym
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
kotlety z nadzieniem jajeczno-szynkowym to nie jedzenie, ale prawdziwa poezja i nie tylko nazwa przepisu kulinarnego, ale także smak. Mięso kroję na cienkie talerze, tak jak na kotlety i biję te talerze młotkiem. Każdy kawałek doprawiam sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na każdy kotlet kładę mały kawałek szynki i połowę całego jajka na twardo. Owijam mięso, aby uzyskać coś w rodzaju bułki, na środku której znajduje się szynka i jajko, wiążę każdą bułkę sznurkiem. Smaż kotlety na maśle przez dziesięć minut, a następnie wlej śmietanę, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez pięć minut lub trochę dłużej. Zawsze podawaj kotlety z nadzieniem jajeczno-szynkowym z kruchym ryżem indyjskim posypanym drobno posiekaną natką pietruszki, koperkiem i bazylią, a co najważniejsze, nie zapomnij usunąć Sznurka. Kulinarny przepis na to danie dosłownie przyniósł mi wiatr, dzieje się tak: zatrzymałem się przy sklepie, aby trochę odpocząć i zebrać myśli o tym, co powinienem dziś kupić i nagle mój wzrok padł na moje trampki, do których wiatr przybił piękny magazyn reklamowy, w którym informowano o zniżkach na sprzęt AGD w jednym z odpowiednich sklepów. Przyciągnięty kolorową ilustracją przedstawiającą nadziewane kotlety, ostrożnie podniosłem magazyn z asfaltu i zapytałem. Szczerze mówiąc, na początku nawet nie myślałem o gotowaniu według tego przepisu kulinarnego, po prostu podobał mi się obraz. Ale pewnego dnia poczułem, że mam już dość zwykłych kotletów i chciałem czegoś nowego i wyjątkowego. Tutaj przypomniałem sobie kotlety z nadzieniem jajeczno-szynkowym, ponieważ przepis kulinarny został wklejony do jednego z wielu zeszytów kulinarnych. Powiedzieć, że mi się podobało, to mało powiedziane. Kotlety są po prostu niezrównane.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cielęcina-mostek - 213 kcal/100g
- Polędwica cielęca - 158 kcal/100g
- Cielęcina-noga - 161 kcal/100g
- Cielęcina-szynka - 108 kcal/100g
- Kotlet cielęcy z kością - 188 kcal/100g
- Sznycel cielęcy - 162 kcal/100g
- Cielęcina-część grzbietowa - 210 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g