kotlety strażackie z foie gras w sosie śmietanowym.

Szalenie apetyczny, prosty i szybki! Zwierzęta pokochają!
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 7 g
tłuszcze 32 % 7 g
węglowodany 36 % 8 g
134 kcal
IG: 71 / 29 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min
ojczyzną tego przepisu kulinarnego jest Francja. Kotlety pożarskie z foie gras w kremowym sosie są bardzo pięknie podawane na stole z dodatkiem grzybów ziemniaczanych. Zaliczam takie kotlety do kategorii żywności dla dzieci i nie tylko. Spróbuj, niesamowicie pyszne! Zmiel filet z kurczaka blenderem, aż będzie gładki. Kawałki białego chleba zanurzamy na kilka minut w mleku, następnie wyciskamy i dodajemy do mięsa mielonego. Sól, pieprz go. Następnie powoli wlej zimną śmietanę do mielonego mięsa, stale mieszając. Używając mąki, uformuj batony z mielonego kurczaka. Smażyć je na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym na dużym ogniu ze wszystkich stron. Następnie na małym ogniu gotuj kotlety przez kolejne 15 minut, ciągle obracając. Ziemniaki gotujemy, odsączamy i suszymy na małym ogniu. Borem do jabłek wycinamy z niego nogi do grzybów i smażymy je na oleju. Następnie przygotuj sos. W rozgrzanym oleju smażyć posiekaną cebulę do przezroczystości, spuścić nadmiar oleju, wlać wino, zagotować do 30% początkowej objętości. Dodaj sok z cytryny i tłustą śmietanę. Całość gotujemy do konsystencji sosu. Filtrujemy SOS, solimy i pieprzymy. Na osobnej patelni bardzo szybko usmażyć wątróbkę z kaczki i odstawić do podania. Na tej samej patelni wkładamy szpinak i pozwalamy mu ciemnieć. Wrzuć szpinak na sito i dobrze go wyciśnij. Na środku naczynia kładziemy szpinak, kładziemy na nim kotlet, na wierzchu, w postaci kapelusza, kładziemy wątrobę. Kotlety pożarskie z foagra w sosie śmietanowym są gotowe, podawane z ziemniakami i sosem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wątróbka jagnięca - 101   kcal/100g
  • Wołowina - 735   kcal/100g
  • Wątróbka gęsia - 412   kcal/100g
  • Wątróbka Kacza - 405   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy