kotlety strażackie z foie gras w sosie śmietanowym.
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
ojczyzną tego przepisu kulinarnego jest Francja. Kotlety pożarskie z foie gras w kremowym sosie są bardzo pięknie podawane na stole z dodatkiem grzybów ziemniaczanych. Zaliczam takie kotlety do kategorii żywności dla dzieci i nie tylko. Spróbuj, niesamowicie pyszne! Zmiel filet z kurczaka blenderem, aż będzie gładki. Kawałki białego chleba zanurzamy na kilka minut w mleku, następnie wyciskamy i dodajemy do mięsa mielonego. Sól, pieprz go. Następnie powoli wlej zimną śmietanę do mielonego mięsa, stale mieszając. Używając mąki, uformuj batony z mielonego kurczaka. Smażyć je na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym na dużym ogniu ze wszystkich stron. Następnie na małym ogniu gotuj kotlety przez kolejne 15 minut, ciągle obracając. Ziemniaki gotujemy, odsączamy i suszymy na małym ogniu. Borem do jabłek wycinamy z niego nogi do grzybów i smażymy je na oleju. Następnie przygotuj sos. W rozgrzanym oleju smażyć posiekaną cebulę do przezroczystości, spuścić nadmiar oleju, wlać wino, zagotować do 30% początkowej objętości. Dodaj sok z cytryny i tłustą śmietanę. Całość gotujemy do konsystencji sosu. Filtrujemy SOS, solimy i pieprzymy. Na osobnej patelni bardzo szybko usmażyć wątróbkę z kaczki i odstawić do podania. Na tej samej patelni wkładamy szpinak i pozwalamy mu ciemnieć. Wrzuć szpinak na sito i dobrze go wyciśnij. Na środku naczynia kładziemy szpinak, kładziemy na nim kotlet, na wierzchu, w postaci kapelusza, kładziemy wątrobę. Kotlety pożarskie z foagra w sosie śmietanowym są gotowe, podawane z ziemniakami i sosem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Wątróbka jagnięca - 101 kcal/100g
- Wołowina - 735 kcal/100g
- Wątróbka gęsia - 412 kcal/100g
- Wątróbka Kacza - 405 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g