kotlety wieprzowe w sosie mlecznym
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
z pulpy wieprzowej robię mięso mielone, które dwukrotnie przewijam w maszynce do mięsa. Chleb moczy się w wodzie, wyciska, miesza z mieloną wieprzowiną, olejem i wodą. Wszystko to solę i przewijam w maszynce do mięsa. Robię małe okrągłe lub owalne kotlety z mięsa mielonego. Układam kotlety na nierdzewnym parowcu i gotuję na patelni do gotowania na parze, aż będą ugotowane. W międzyczasie robię sos mleczny. Lekko usmaż mąkę na maśle, przenieś ją na patelnię, zalej gorącym mlekiem i solą i gotuj przez nieco ponad pięć minut. Gotuję ziemniaki i robię z nich tłuczone ziemniaki z dodatkiem jajka i mleka. Układam kotlety na blasze do pieczenia, między nimi za pomocą strzykawki do ciasta umieszczam puree, polewam je sosem mlecznym i krótko pieczę w rozgrzanym piekarniku w umiarkowanej temperaturze. Okazuje się dość smaczny i dość niezwykły: coś pomiędzy gotowanymi na parze a zwykłymi smażonymi mielonymi kotletami. Przepis na kotlety wieprzowe z sosem mlecznym znalazł się w zestawie pocztówek z obrazami różnych potraw na świąteczny stół. Od razu go przepisałem, a potem wielokrotnie gotowałem. Dobrze, że o nich pamiętałem, trzeba by je znowu zrobić, bo ostatnim razem jadłem kotlety z sosem mlecznym bardzo, bardzo dawno, prawie pół roku temu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g