kotlety wieprzowe w sosie mlecznym

polizasz palce! Zorganizuj domowe wakacje! Prosty przepis na kotlety!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 5 g
tłuszcze 35 % 9 g
węglowodany 46 % 12 g
149 kcal
IG: 75 / 17 / 8

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min
z pulpy wieprzowej robię mięso mielone, które dwukrotnie przewijam w maszynce do mięsa. Chleb moczy się w wodzie, wyciska, miesza z mieloną wieprzowiną, olejem i wodą. Wszystko to solę i przewijam w maszynce do mięsa. Robię małe okrągłe lub owalne kotlety z mięsa mielonego. Układam kotlety na nierdzewnym parowcu i gotuję na patelni do gotowania na parze, aż będą ugotowane. W międzyczasie robię sos mleczny. Lekko usmaż mąkę na maśle, przenieś ją na patelnię, zalej gorącym mlekiem i solą i gotuj przez nieco ponad pięć minut. Gotuję ziemniaki i robię z nich tłuczone ziemniaki z dodatkiem jajka i mleka. Układam kotlety na blasze do pieczenia, między nimi za pomocą strzykawki do ciasta umieszczam puree, polewam je sosem mlecznym i krótko pieczę w rozgrzanym piekarniku w umiarkowanej temperaturze. Okazuje się dość smaczny i dość niezwykły: coś pomiędzy gotowanymi na parze a zwykłymi smażonymi mielonymi kotletami. Przepis na kotlety wieprzowe z sosem mlecznym znalazł się w zestawie pocztówek z obrazami różnych potraw na świąteczny stół. Od razu go przepisałem, a potem wielokrotnie gotowałem. Dobrze, że o nich pamiętałem, trzeba by je znowu zrobić, bo ostatnim razem jadłem kotlety z sosem mlecznym bardzo, bardzo dawno, prawie pół roku temu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy