kotlety siekane syberyjskie z ziołami i oregano

pyszne kotlety rozweselą nawet najbardziej nudny dodatek! Wreszcie przyszła kolej na posiekane kotlety. Dziś oczekuje się gości, ale zdecydowanie nie ma czasu na przygotowanie specjalnego posiłku. Najbardziej satysfakcjonującym i popularnym daniem na moich obiadach są siekane kotlety syberyjskie z sałatką. Jak zwykle zmieniłam nieco zwykły przepis kulinarny. Ale przede wszystkim.
lenchikhAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 13 g
tłuszcze 44 % 15 g
węglowodany 18 % 6 g
213 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

lepiej jest wziąć grubsze mięso i pokroić w drobną kostkę. Lepiej jest ciąć mniejsze: w końcu nikt nie lubi kotletów i dużych kawałków. Teraz obierz cebulę z czosnkiem i drobno posiekaj. Posolić mięso i wymieszać z przyprawami, cebulą, czosnkiem i jajkiem.
nawiasem mówiąc, mam mały sekret-zawsze dodaję ziemniaki do kotletów. Jeden surowy ziemniak na kilogram mięsa i kotlety są bardziej "mocne" i niezwykle delikatne. Możesz mi uwierzyć: bez obcych zapachów, bez smaku ziemniaków-tylko lżejsze, delikatniejsze mięso.
teraz przykryj mieszaninę pokrywką i odstaw do lodówki – te posiekane kotlety okażą się soczyste i będzie czas na przygotowanie przekąsek. Po kilku godzinach smażymy kotlety w bułce tartej na patelni, wkładamy je do rondla i dusimy pod zamkniętą pokrywką przez 10-15 minut.
posyp gotowe kotlety ziołami i podawaj gościom-nie możesz wymyślić lepszej uczty dla głodnych gości.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Oregano suszone - 306   kcal/100g
  • Oregano - 306   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy