skład / składniki
gotowanie krok po kroku
lepiej jest wziąć grubsze mięso i pokroić w drobną kostkę. Lepiej jest ciąć mniejsze: w końcu nikt nie lubi kotletów i dużych kawałków. Teraz obierz cebulę z czosnkiem i drobno posiekaj. Posolić mięso i wymieszać z przyprawami, cebulą, czosnkiem i jajkiem.
nawiasem mówiąc, mam mały sekret-zawsze dodaję ziemniaki do kotletów. Jeden surowy ziemniak na kilogram mięsa i kotlety są bardziej "mocne" i niezwykle delikatne. Możesz mi uwierzyć: bez obcych zapachów, bez smaku ziemniaków-tylko lżejsze, delikatniejsze mięso.
teraz przykryj mieszaninę pokrywką i odstaw do lodówki – te posiekane kotlety okażą się soczyste i będzie czas na przygotowanie przekąsek. Po kilku godzinach smażymy kotlety w bułce tartej na patelni, wkładamy je do rondla i dusimy pod zamkniętą pokrywką przez 10-15 minut.
posyp gotowe kotlety ziołami i podawaj gościom-nie możesz wymyślić lepszej uczty dla głodnych gości.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Oregano suszone - 306 kcal/100g
- Oregano - 306 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g