skład / składniki
gotowanie krok po kroku
w blenderze mieszam skrobię z jajkami, solą i czarnym pieprzem. Moje skrzydełka z kurczaka, suszone czystym ręcznikiem kuchennym i pozostawione do namoczenia w cieście przez około sześć godzin, a nawet można pozostawić na noc Wieczorem i gotować tylko rano. Latem zostawiam na noc w lodówce, aby kurczak nie zniknął w czasie upałów. W dużej ilości oleju roślinnego smażę skrzydełka z kurczaka w cieście na skrobi. Smażę trochę, dosłownie 3-4 skrzydełka na raz, gdzieś z kwadransem każdej porcji. Rezultatem jest doskonałe jedzenie, które może ozdobić uroczysty niedzielny obiad. Miałem okazję przeczytać ten wspaniały przepis kulinarny w jednym ze starych magazynów kulinarnych. W ten sposób przygotowywane są nie tylko skrzydła, ale także nogi, a zamiast oleju roślinnego można z powodzeniem użyć roztopionego tłuszczu z kurczaka. Olej można wybrać zarówno słonecznikowy, jak i oliwkowy. To wszystko kwestia gustu, w każdym razie jedzenie spodoba się każdemu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Skrzydełka z kurczaka - 186 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g