Musaka z bakłażanem

Wypróbuj nowe, ciekawe danie z bakłażana! Pyszna jagnięcina z bakłażanem, Polecam wszystkim.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 4 g
tłuszcze 50 % 10 g
węglowodany 30 % 6 g
131 kcal
IG: 83 / 0 / 17

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

zgodnie z tym przepisem kulinarnym myjemy bakłażany, odcinamy łodygi, odkładamy je dwa. Resztę bakłażana kroimy wzdłuż na cienkie plasterki, posypujemy solą, wkładamy do durszlaka i moczymy w wodzie przez około 20 minut. Następnie wlej oliwę z oliwek do szerokiej patelni i podgrzej ją. Plastry bakłażana suszymy do sucha i smażymy na patelni 5-6 szt. na złoty kolor. Wyjmujemy i układamy na papierowych serwetkach, aby ułożyć cały tłuszcz. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Pomidory zalewamy wrzącą wodą, usuwamy skórkę, usuwamy nasiona i grubo kroimy miąższ. Ząbki czosnku kroimy na połówki, posypujemy solą i miażdżymy. Papryczki chili myjemy, odcinamy łodygę, kroimy i usuwamy nasiona, a następnie drobno siekamy. Dodaj oliwę z oliwek na patelnię, na której smażono bakłażany, a następnie zmniejsz ogień i dobrze usmaż mieloną jagnięcinę na dużym ogniu. Następnie wyjmij jagnięcinę z patelni, wlej 1 łyżkę. l oliwa z oliwek i smaż cebulę, aż będzie przezroczysta. Następnie wkładamy pomidory, chili i czosnek, doprawiamy mielonym pieprzem, oregano i cukrem, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut. Rozgrzej piekarnik do 200° C.. Rozłóż te dwa odłożone bakłażany na blasze do pieczenia i piecz przez około 1 5 minut w piekarniku. Następnie oddziel miąższ od skóry, drobno posiekaj i dodaj do pomidora wraz z mieloną jagnięciną. Wszystkie te składniki gotujemy na małym ogniu przez 10 minut i solimy do smaku. Nasmaruj dużą formę olejem i posyp 2 łyżkami. bułka tarta. Następnie układamy smażone bakłażany w kształcie gwiazdy, zaczynając od środka do krawędzi formy, powinny lekko zwisać i kładziemy masę mięsną, posypujemy bułką tartą i przykrywamy pozostałymi plasterkami bakłażana. Przykryj wierzch folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez około 30 minut. To świetny posiłek na obiad. Musaka z bakłażanem jest gotowa!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Oregano - 25   kcal/100g

Podobne przepisy