skład / składniki
metoda gotowania
zgodnie z tym przepisem kulinarnym myjemy bakłażany, odcinamy łodygi, odkładamy je dwa. Resztę bakłażana kroimy wzdłuż na cienkie plasterki, posypujemy solą, wkładamy do durszlaka i moczymy w wodzie przez około 20 minut. Następnie wlej oliwę z oliwek do szerokiej patelni i podgrzej ją. Plastry bakłażana suszymy do sucha i smażymy na patelni 5-6 szt. na złoty kolor. Wyjmujemy i układamy na papierowych serwetkach, aby ułożyć cały tłuszcz. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Pomidory zalewamy wrzącą wodą, usuwamy skórkę, usuwamy nasiona i grubo kroimy miąższ. Ząbki czosnku kroimy na połówki, posypujemy solą i miażdżymy. Papryczki chili myjemy, odcinamy łodygę, kroimy i usuwamy nasiona, a następnie drobno siekamy. Dodaj oliwę z oliwek na patelnię, na której smażono bakłażany, a następnie zmniejsz ogień i dobrze usmaż mieloną jagnięcinę na dużym ogniu. Następnie wyjmij jagnięcinę z patelni, wlej 1 łyżkę. l oliwa z oliwek i smaż cebulę, aż będzie przezroczysta. Następnie wkładamy pomidory, chili i czosnek, doprawiamy mielonym pieprzem, oregano i cukrem, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut. Rozgrzej piekarnik do 200° C.. Rozłóż te dwa odłożone bakłażany na blasze do pieczenia i piecz przez około 1 5 minut w piekarniku. Następnie oddziel miąższ od skóry, drobno posiekaj i dodaj do pomidora wraz z mieloną jagnięciną. Wszystkie te składniki gotujemy na małym ogniu przez 10 minut i solimy do smaku. Nasmaruj dużą formę olejem i posyp 2 łyżkami. bułka tarta. Następnie układamy smażone bakłażany w kształcie gwiazdy, zaczynając od środka do krawędzi formy, powinny lekko zwisać i kładziemy masę mięsną, posypujemy bułką tartą i przykrywamy pozostałymi plasterkami bakłażana. Przykryj wierzch folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez około 30 minut. To świetny posiłek na obiad. Musaka z bakłażanem jest gotowa!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Oregano - 25 kcal/100g