Jak gotować raki

Prosty przewodnik dla kompetentnej gospodyni!
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 10 g
tłuszcze 40 % 8 g
węglowodany 10 % 2 g
148 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

wydawałoby się, że jest to trudne, kto nie wie – jak gotować raki? Oczywiście. Łatwo je ugotować-wrzuciłem do wody i wyjąłem prawie natychmiast. Ale to jedzenie jest dla tych, którzy się spieszą i nie myślą o Smaku. Mój przepis kulinarny jest dla smakoszy!
najpierw przygotuj ostry sos warzywny z drobno posiekanych warzyw. Aby to zrobić, obierz i pokrój marchewki z selerem i cebulą na małe kostki. Podgrzej 25 ml oleju w rondlu, dodaj tutaj warzywa, gałązkę tymianku,a także pół liścia laurowego. Wymieszaj wszystkie składniki z olejem i przykryj, gotuj przez około 20 minut na małym ogniu, aż warzywa będą gotowe do miękkości.
posmaruj raki roztopionym masłem, solą i pieprzem. Następnie brandy polewamy raki i podpalamy, a następnie zalewamy suchym białym winem. Dodaj tutaj duszone warzywa z wodą i gotuj przez 10 minut. Teraz połóż raki na naczyniu, nie pozwalając im ostygnąć. Sosem przygotowanym z bulionu z raków i dwóch żółtek z 40 g oleju, polewamy raki sosem. Podajemy natychmiast!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Brandy - 225   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Omar - 89   kcal/100g
  • Rak rzeczny - 96   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Pieprz cayenne - 318   kcal/100g

Podobne przepisy