Sałatka Tygrysia z gotowaną kiełbasą

piękny, niezapomniany, na świąteczny stół! Urocza sałatka Tygrysia z gotowaną kiełbasą będzie świetnie wyglądać na przyjęciu dla dzieci. I ozdobi każdy inny świąteczny stół! Przygotowanie jest proste, łatwe, szybkie.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 6 g
tłuszcze 38 % 11 g
węglowodany 41 % 12 g
164 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić piękną i pyszną sałatkę tygrysa na stół noworoczny? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Ilość składników nie musi być pobierana ściśle zgodnie z przepisem, możesz wybrać proporcje na oko z osobistych preferencji. Najważniejsze jest to, że ziemniaki wystarczą na mocną podstawę sałatki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj ziemniaki w skórce do miękkości. Ostudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ugotowaną kiełbasę obrać z folii fabrycznej i pokroić w drobną kostkę. Zamiast gotowanej kiełbasy możesz użyć dowolnego innego gotowanego wędzonego mięsa: karbonady, karkówki,szynki, kiełbasy balyk itp.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ogórek obrać i pokroić w drobną kostkę. Ogórek do tej sałatki lepiej obrać, wtedy sałatka okaże się bardziej miękka i delikatna w strukturze. Jeśli ogórek jest wodnisty i wydziela dużo soku, możesz położyć go na serwetce, aby nadmiar soku został wchłonięty, a sałatka nie "unosi się".

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój śliwki na małe kawałki. Jeśli suszone śliwki są zbyt twarde i przesuszone, możesz zalać je wrzącą wodą i pozostawić na 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotuj marchewki w skórce do miękkości, ostudź, obierz i zetrzyj na grubej lub średniej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Oddziel białka od żółtek. Zetrzyj białka na średniej lub grubej tarce. Żółtka w osobnej misce na płytkiej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wysusz oliwki z solanki i pokrój na małe kawałki. Pokrój kilka czarnych oliwek wzdłuż na cienkie paski.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na talerzu o średnicy 24-28 cm ułóż warstwę ziemniaków i uformuj je w kształt głowy tygrysa. Nałóż siatkę majonezu na wierzch. Majonez przeniosłem wcześniej do torby do gotowania, aby wygodniej było nakładać go na składniki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie rozłóż warstwę gotowanej kiełbasy i polej również majonezem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż ogórki następną warstwą i nałóż na nie majonez.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie rozłóż śliwki i majonez w ten sam sposób. Następnie posyp większość startych żółtek na wierzchu. Na wierzch polej również majonezem. do dekoracji należy zostawić trochę żółtka..

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Użyj startej marchewki, białka, żółtka i czarnych oliwek, aby zrobić pysk tygrysa. Udekoruj dolną część pyska białkiem, a górną gotowaną marchewką. Nałóż kontury oczu tygrysa startym białkiem, uszy żółtkiem. Za pomocą drobno posiekanych oliwek zaznacz paski i nos tygrysa.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Oliwkami pokrojonymi wzdłuż pasków nałóż wąsy i usta. Aby biała część kufy nie łączyła się z białym talerzem, możesz oznaczyć ją konturem za pomocą oliwek pokrojonych w paski. Użyj kilku czarnych oliwek do oczu. Włóż sałatkę do lodówki na 1 godzinę do namoczenia. Smacznego!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak wybrać odpowiednie oliwki? Lepiej kupić produkt w przezroczystym opakowaniu. Możesz więc rozważyć ich wygląd i kolor. Jeśli oliwki są zbyt Czarne, dodaje się barwniki spożywcze. Owoce powinny być elastyczne, całe, o gładkiej, błyszczącej skórze. Zbyt miękkie, przejrzałe oliwki nie będą przechowywane przez długi czas.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa "cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g

Podobne przepisy