miód z mniszka lekarskiego

miód z mniszka lekarskiego-smaczny, słodki i zdrowy. Możesz podawać przysmak z herbatą lub kawą, z innymi napojami. Używaj jako słodyczy przy tworzeniu deserów, wypieków itp.
prikaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 9-15 kwietnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 43 g
175 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone produkty. Kwiaty mniszka lekarskiego od rana do obiadu-w tym czasie kwitną. Używaj tylko żółtych kwiatów,a nie białych, puszystych. 350-400 ml miodu z mniszka lekarskiego będzie wymagało co najmniej 50 kwiatów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oderwij łodygi kwiatów, opłucz je w wodzie. Nożyczkami odetnij tylko żółtą część - płatki z pąków. To oni nadadzą deserowi pożądany żółty kolor. Staraj się ostrożnie kroić, aby nie dodawać gorzkiej zielonej części pąka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż masę Kwiatową do kotła lub rondla, zalej wodą i dodaj 1-2 szczypty kwasu cytrynowego. Taki składnik należy dodać - utrwali & quot; kolor, nada miodowi cytrynowy posmak i zapobiegnie ponownemu karmelizacji cukru. Umieść pojemnik z masą kwiatową na kuchence, włączając maksymalne ogrzewanie, zagotuj i gotuj przez około 2-3 minuty. Ten czas jest więcej niż wystarczający, aby ciecz zabarwiła się na Żółto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przecedzić zawartość pojemnika przez drobny sitko, całkowicie usuwając ciasto. Wyrzuć ciasto-nie jest już używane w przepisie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej granulowany cukier do cieczy i ponownie umieść pojemnik na kuchence, włączając średnie ciepło. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż płyn się zagotuje dwa razy, około 30 minut. Bez dodatku kwasu cytrynowego słodka masa jest kandyzowana-taki granulowany cukier jest obecnie produkowany. Prawie niemożliwe jest ugotowanie z niego wysokiej jakości karmelu bez dodatku kwasu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy masa się zagotuje i naprawdę stanie się jak płynny karmel, wyłącz ogrzewanie, ale nie pozwól mu ostygnąć w pojemniku!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej słodką masę do słoika lub innego pojemnika z pokrywką, ale nie do plastiku, umieść na zimno. Po schłodzeniu miód jeszcze bardziej zgęstnieje i stanie się lepki, gęsty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kiedy to się stanie, przynieś smakołyk z zimna na ciepło i podawaj na stole z herbatą, pamiętając o pokrojeniu aromatycznej cytryny. Taki miód można dodawać do różnych deserów, używać do tworzenia marynat, koktajli, napojów.

miód z mniszka lekarskiego to pyszny i jasny karmel, który pochłania żółty kolor kolorowych kwiatów. Taki produkt można przechowywać do 1-2 miesięcy na zimno.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mniszek lekarski - 45   kcal/100g

Podobne przepisy