skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone produkty. Kwiaty mniszka lekarskiego od rana do obiadu-w tym czasie kwitną. Używaj tylko żółtych kwiatów,a nie białych, puszystych. 350-400 ml miodu z mniszka lekarskiego będzie wymagało co najmniej 50 kwiatów.
Krok 2:
Oderwij łodygi kwiatów, opłucz je w wodzie. Nożyczkami odetnij tylko żółtą część - płatki z pąków. To oni nadadzą deserowi pożądany żółty kolor. Staraj się ostrożnie kroić, aby nie dodawać gorzkiej zielonej części pąka.
Krok 3:
Włóż masę Kwiatową do kotła lub rondla, zalej wodą i dodaj 1-2 szczypty kwasu cytrynowego. Taki składnik należy dodać - utrwali & quot; kolor, nada miodowi cytrynowy posmak i zapobiegnie ponownemu karmelizacji cukru. Umieść pojemnik z masą kwiatową na kuchence, włączając maksymalne ogrzewanie, zagotuj i gotuj przez około 2-3 minuty. Ten czas jest więcej niż wystarczający, aby ciecz zabarwiła się na Żółto.
Krok 4:
Przecedzić zawartość pojemnika przez drobny sitko, całkowicie usuwając ciasto. Wyrzuć ciasto-nie jest już używane w przepisie.
Krok 5:
Wlej granulowany cukier do cieczy i ponownie umieść pojemnik na kuchence, włączając średnie ciepło. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż płyn się zagotuje dwa razy, około 30 minut. Bez dodatku kwasu cytrynowego słodka masa jest kandyzowana-taki granulowany cukier jest obecnie produkowany. Prawie niemożliwe jest ugotowanie z niego wysokiej jakości karmelu bez dodatku kwasu.
Krok 6:
Gdy masa się zagotuje i naprawdę stanie się jak płynny karmel, wyłącz ogrzewanie, ale nie pozwól mu ostygnąć w pojemniku!
Krok 7:
Wlej słodką masę do słoika lub innego pojemnika z pokrywką, ale nie do plastiku, umieść na zimno. Po schłodzeniu miód jeszcze bardziej zgęstnieje i stanie się lepki, gęsty.
Krok 8:
Kiedy to się stanie, przynieś smakołyk z zimna na ciepło i podawaj na stole z herbatą, pamiętając o pokrojeniu aromatycznej cytryny. Taki miód można dodawać do różnych deserów, używać do tworzenia marynat, koktajli, napojów.
miód z mniszka lekarskiego to pyszny i jasny karmel, który pochłania żółty kolor kolorowych kwiatów. Taki produkt można przechowywać do 1-2 miesięcy na zimno.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mniszek lekarski - 45 kcal/100g