dżem wiśniowy z kością na zimę. 2 sposoby

dżem wiśniowy przypomina lato w środku zimy. Pierwszy sposób jest bardzo szybki i smaczny! W zaledwie 30-40 minut. Ale postanowiłem się torturować i gotowałem czereśnie w bardzo długi sposób. To długo, ale warto! Bardzo smaczne! W sumie długa droga zajmuje cały dzień, jeśli zaczniesz wcześnie rano. To prawda, że samo gotowanie zajmuje również 40 minut.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 88 % 42 g
169 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 18 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować dżem wiśniowy? Przygotuj składniki. Aby zrobić dżem z wiśni z kością na zimę, potrzebujemy: dojrzałych wiśni, cukru, odrobiny wody i kwasu cytrynowego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posortuj wiśnie, Usuń gałązki, liście, zgniłe i uszkodzone jagody. Pozostałe jagody umyć i osuszyć. Wlej jagody do garnka ze stali nierdzewnej lub aluminiowej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przykryj wiśnie cukrem, wlej wodę, dodaj kwas cytrynowy. Wszystko wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ustaw patelnię na małym ogniu. Mieszając jagody, zagotuj wodę. Gotuj przez 5-6 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zdejmij patelnię z ognia, przykryj i pozostaw do zaparzenia na 6-8 godzin. Po określonym czasie ponownie podpal dżem. Ponownie zagotuj na małym ogniu. Gotuj przez 5-6 minut i zdejmij z ognia. Nalegaj ponownie pod pokrywką przez 6-8 godzin.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ponownie zagotuj dżem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż gorący dżem wiśniowy na wcześniej wysterylizowanych słoikach. Zamknij pokrywkami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odwróć słoiki i przykryj ręcznikiem. Schłodzić w temperaturze pokojowej. Schłodzić dżem w temperaturze pokojowej. Dżem można przechowywać w lodówce lub w pomieszczeniu w ciemnej, zamkniętej szafce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Otwórz słoik dżemu zimą i ciesz się jego aromatem i smakiem. Taki dżem jest bardzo smaczny z naleśnikami, sernikami i różnymi zapiekankami ze zbóż i twarogu. Smacznego!

szybki sposób . ten dżem z czereśni można gotować w szybszy sposób: gotuj jagody jednym razem przez 40 minut na małym ogniu. i dżem jest gotowy. Też pyszne!

w tym samym przepisie możesz zrobić beznasienne wiśnie.

dżem jest zwykle gotowany ze stosunku 1:1 jagód do cukru. Oznacza to, że na 1 kg wiśni idzie taka sama ilość cukru. Wydawało mi się jednak, że będzie całkiem słodki, a nawet mdły, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że sama wiśnia jest dość słodką jagodą. Znalazłem więc przepis, w którym trzeba dodać mniej cukru. Pod tym względem syrop okazał się dość płynny. Sam wybierasz, ile cukru potrzebujesz, według własnego gustu. Możesz jak ja lub w proporcji 1: 1.

czereśnie tworzą bardzo smaczny kompot, który gotuję przez kilka lat z rzędu. Zobacz przepis kompota tutaj

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Czereśnia - 50   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy