dżem z szyszek sosnowych lub świerkowych

to nie jest dżem w konwencjonalnym sensie, ale leczniczy eliksir. Taki dżem można przygotować nie tylko ze świerku, ale także sosny, szyszki cedrowej, modrzewia. Ale jego smak jest dość specyficzny i nie jest spożywany jako zwykły dżem, ale przyjmowany jako lek leczniczy w celu zapobiegania wielu chorobom i wzmocnienia odporności. Przygotowuje się go w wielu regionach, w których rosną drzewa iglaste. Szyszka jest używana tylko jako młoda, zielona, zebrana w pewnym okresie i z dala od dróg. Sposobów gotowania jest wiele, pokażę tylko dwa.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 24-30 czerwca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 44 g
173 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Szyszka powinna być zbierana z dala od dróg, tylko wtedy będzie z niej korzystna. Zbierz małe, miękkie szyszki 2,5-4,5 cm, większe będą już twarde. Weź stożek żywiczny, o regularnym kształcie, bez uszkodzeń i tylko z gałęzi. Czas zbiórki zależy od regionu, trwa od kwietnia do czerwca.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Sposób przygotowania szyszki dla obu przepisów jest jeden: - posortuj zebrane szyszki, obierz je z gałązek. Nie powinno być uszkodzonych guzków. Przykryłem miskę papierem do pakowania. Lepiej jest pracować ze stożkiem w rękawiczkach, aby ręce nie były w żywicy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz guzek pod chłodną bieżącą wodą. Następnie wlej zimno i pozostaw na 2-3 godziny, guz puchnie, gorycz i mieszkańcy lasu trochę odejdą, a następnie ponownie spłucz. Użyj patelni ze stali nierdzewnej lub aluminium, a następnie łatwiej ją umyć z żywicy. Używam starej aluminiowej patelni tylko do gotowania szyszek, zarówno dojrzałych, jak i zielonych. Nie używaj plastikowych wiader, durszlaków itp., wszystko zostanie nieodwracalnie zepsute.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ponownie posortuj przygotowany stożek, oddziel większy 3,5-4,5 cm, należy go pokroić wzdłuż lub pozostawić na dżem bez gotowania lub na nalewkę. Wlej mniejszą wodę, aby ukryć stożek o 1,5-2 cm, dodaj cukier, wymieszaj. Po posortowaniu dostałem 500g małego i większego stożka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Sposób - 1. Gotuj stożek w 6 etapach. 1. raz: umieść patelnię z małym stożkiem na ogniu Powyżej średniej. Ciągle mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ciepło do średniego i gotować Szyszkę przez 10 minut. Następnie wyjmij z pieca, przykryj szczelnie pokrywką i ręcznikiem frotte. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    2. raz: doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować. Wyjąć z pieca, przykryć pokrywką i ręcznikiem, ostudzić. 3. raz: jak 1. gotować przez 10 minut, zdjąć, przykryć i ostudzić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    4 i 5 raz: zagotuj, wyłącz ogrzewanie, pozostaw na 30 minut na kuchence, nie przykrywaj pokrywką. 6. raz: doprowadzić do wrzenia, wyjąć z pieca i pozostawić do całkowitego ostygnięcia bez przykrycia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej 1 łyżkę do gotowego, lekko schłodzonego dżemu. l świeży sok z cytryny, wymieszaj i pozwól mu całkowicie ostygnąć. Nie można dodawać cytryny, jest to opcjonalne, ale daje niewielką kwasowość, dodatkowe witaminy i zapobiega kandyzowaniu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Odcedź schłodzony dżem przez 2-4 warstwy gazy, aby gorąca żywica nie przeszła przez gazę i nie można jej użyć. Szyszki nie jedzą ! W szyszkach żywica, która nie wyjdzie z organizmu, ale osiądzie warstwami na ścianach przewodu pokarmowego. Tak, Wiem, że niektórzy je jedzą. Ale jeśli nie ma problemów z nerkami i wątrobą, nie oznacza to, że trzeba je przynosić. Jest to bardzo przydatne, ale musisz chronić ciało, aby dżem był korzystny, a nie szkodliwy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowy dżem powinien mieć delikatny bursztynowo-różowy kolor, konsystencję lepką jak miód. Smak jest iglasty, o wyraźnym aromacie, umiarkowanie słodki, z lekką cierpką cierpkością. Jeśli nadal zostawiasz szyszki w dżemie, po przeżuwaniu lepiej ich nie połykać. / Wystarczy spojrzeć na ciasto po odcedzeniu, aby nie było polowania na to w żołądku/.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Metoda - 2 bez gotowania. To nie jest nawet dżem, ale syrop. Nie jest poddawany obróbce cieplnej, więc jest w nim wiele przydatnych rzeczy. Przygotowany i posortowany większy stożek pokroić na 4-6 części. Posyp cukrem warstwami, górną warstwą jest cukier. Zamknij słoik pokrywką i dobrze wstrząśnij. Zdejmij pokrywkę i zamknij słoik gazą W 2-4 warstwach, aby mieć dostęp do powietrza.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pozostaw słoik w ciemnym, ciepłym miejscu na 3-4 dni, okresowo wstrząsaj. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, syrop jest gotowy. Przecedzić przez gazę, tak jak przy pierwszej metodzie. Przechowywać tylko w lodówce. Konieczne jest stosowanie takiego syropu z umiarem. Dorosły wystarczy zjeść 1-2 łyżki deserowe rano/wieczorem, a dziecko-1-2 łyżeczki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pakować w sterylne, suche słoiki. Przechowuj słoiki z półfabrykatami w lodówce lub w ciemnym, chłodnym miejscu. Okres przechowywania do 2 lat. Okazuje się, że 500 ml przecedzonego dżemu, jeśli z szyszką, to 2 słoiki po 0,5 litra. Syrop bez gotowania wynosi również 500 ml, okazuje się, że jest miękki żółto-bursztynowy i znacznie cieńszy niż ten, który jest gotowany. Smak jest słodkawy, iglasty. Oba rodzaje syropu należy przyjmować popijając ciepłą wodą lub herbatą.

z zielonych szyszek sosny lub świerka przygotowuje się nie tylko dżem, który może być z szyszką i bez niej, ale także syrop, wywar, nalewkę.
wszystkie te produkty to nie tylko jedzenie, nie można ich jeść w sposób niekontrolowany, stosowanie powinno być ściśle dozowane, aw wielu przypadkach tylko po konsultacji z lekarzem.

pyszny środek leczniczy-dżem z szyszek różnych drzew iglastych pomaga leczyć przeziębienia i grypę, podnosić odporność, łatwo leczyć gardło i kaszel, dziąsła, choroby płuc i żołądka.

uzdrowienie dżemu z szyszek przypisuje się obecności fitoncydów w drzewach iglastych. Te biologicznie aktywne substancje niszczą szkodliwe bakterie i grzyby w ludzkim ciele.
wystarczy przygotować 1-2 puszki dżemu z szyszek na zimę dla rodziny, a problemy z odpornością i chorobami będą znacznie mniejsze.

przed użyciem należy wziąć pod uwagę, że dżem z szyszek świerkowych ma nie tylko zalety, ale także przeciwwskazania.
nie zaleca się spożywania naparów, syropów, dżemu z szyszek iglastych:

* w cukrzycy;
* osoby starsze (powyżej 60 lat);
* dzieci poniżej 10-12 lat /poniżej 3 zdecydowanie nie mogą, od 4 lat z ostrożnością ze względu na możliwość alergii/;
* w przypadku indywidualnej nietolerancji, alergii;
* przyszłe matki karmiące piersią;
* w ostrych chorobach układu pokarmowego, wątroby, trzustki, nerek.

w celu zapobiegania chorobom układu oddechowego i różnym patologiom codziennie przyjmuje się 2-3 łyżki deserowe dżemu, a do celów leczniczych - 3-4 łyżki. Nie zaleca się przyjmowania więcej niż 5 łyżek. l. leki dziennie, ponieważ w przypadku przedawkowania mogą wystąpić działania niepożądane-ból głowy, nudności, zgaga.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Szyszki sosnowe - 0   kcal/100g

Podobne przepisy