skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Szyszka powinna być zbierana z dala od dróg, tylko wtedy będzie z niej korzystna. Zbierz małe, miękkie szyszki 2,5-4,5 cm, większe będą już twarde. Weź stożek żywiczny, o regularnym kształcie, bez uszkodzeń i tylko z gałęzi. Czas zbiórki zależy od regionu, trwa od kwietnia do czerwca.
Krok 2:
Sposób przygotowania szyszki dla obu przepisów jest jeden: - posortuj zebrane szyszki, obierz je z gałązek. Nie powinno być uszkodzonych guzków. Przykryłem miskę papierem do pakowania. Lepiej jest pracować ze stożkiem w rękawiczkach, aby ręce nie były w żywicy.
Krok 3:
Opłucz guzek pod chłodną bieżącą wodą. Następnie wlej zimno i pozostaw na 2-3 godziny, guz puchnie, gorycz i mieszkańcy lasu trochę odejdą, a następnie ponownie spłucz. Użyj patelni ze stali nierdzewnej lub aluminium, a następnie łatwiej ją umyć z żywicy. Używam starej aluminiowej patelni tylko do gotowania szyszek, zarówno dojrzałych, jak i zielonych. Nie używaj plastikowych wiader, durszlaków itp., wszystko zostanie nieodwracalnie zepsute.
Krok 4:
Ponownie posortuj przygotowany stożek, oddziel większy 3,5-4,5 cm, należy go pokroić wzdłuż lub pozostawić na dżem bez gotowania lub na nalewkę. Wlej mniejszą wodę, aby ukryć stożek o 1,5-2 cm, dodaj cukier, wymieszaj. Po posortowaniu dostałem 500g małego i większego stożka.
Krok 5:
Sposób - 1. Gotuj stożek w 6 etapach. 1. raz: umieść patelnię z małym stożkiem na ogniu Powyżej średniej. Ciągle mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ciepło do średniego i gotować Szyszkę przez 10 minut. Następnie wyjmij z pieca, przykryj szczelnie pokrywką i ręcznikiem frotte. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 6:
2. raz: doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować. Wyjąć z pieca, przykryć pokrywką i ręcznikiem, ostudzić. 3. raz: jak 1. gotować przez 10 minut, zdjąć, przykryć i ostudzić.
Krok 7:
4 i 5 raz: zagotuj, wyłącz ogrzewanie, pozostaw na 30 minut na kuchence, nie przykrywaj pokrywką. 6. raz: doprowadzić do wrzenia, wyjąć z pieca i pozostawić do całkowitego ostygnięcia bez przykrycia.
Krok 8:
Wlej 1 łyżkę do gotowego, lekko schłodzonego dżemu. l świeży sok z cytryny, wymieszaj i pozwól mu całkowicie ostygnąć. Nie można dodawać cytryny, jest to opcjonalne, ale daje niewielką kwasowość, dodatkowe witaminy i zapobiega kandyzowaniu.
Krok 9:
Odcedź schłodzony dżem przez 2-4 warstwy gazy, aby gorąca żywica nie przeszła przez gazę i nie można jej użyć. Szyszki nie jedzą ! W szyszkach żywica, która nie wyjdzie z organizmu, ale osiądzie warstwami na ścianach przewodu pokarmowego. Tak, Wiem, że niektórzy je jedzą. Ale jeśli nie ma problemów z nerkami i wątrobą, nie oznacza to, że trzeba je przynosić. Jest to bardzo przydatne, ale musisz chronić ciało, aby dżem był korzystny, a nie szkodliwy.
Krok 10:
Gotowy dżem powinien mieć delikatny bursztynowo-różowy kolor, konsystencję lepką jak miód. Smak jest iglasty, o wyraźnym aromacie, umiarkowanie słodki, z lekką cierpką cierpkością. Jeśli nadal zostawiasz szyszki w dżemie, po przeżuwaniu lepiej ich nie połykać. / Wystarczy spojrzeć na ciasto po odcedzeniu, aby nie było polowania na to w żołądku/.
Krok 11:
Metoda - 2 bez gotowania. To nie jest nawet dżem, ale syrop. Nie jest poddawany obróbce cieplnej, więc jest w nim wiele przydatnych rzeczy. Przygotowany i posortowany większy stożek pokroić na 4-6 części. Posyp cukrem warstwami, górną warstwą jest cukier. Zamknij słoik pokrywką i dobrze wstrząśnij. Zdejmij pokrywkę i zamknij słoik gazą W 2-4 warstwach, aby mieć dostęp do powietrza.
Krok 12:
Pozostaw słoik w ciemnym, ciepłym miejscu na 3-4 dni, okresowo wstrząsaj. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, syrop jest gotowy. Przecedzić przez gazę, tak jak przy pierwszej metodzie. Przechowywać tylko w lodówce. Konieczne jest stosowanie takiego syropu z umiarem. Dorosły wystarczy zjeść 1-2 łyżki deserowe rano/wieczorem, a dziecko-1-2 łyżeczki.
Krok 13:
Pakować w sterylne, suche słoiki. Przechowuj słoiki z półfabrykatami w lodówce lub w ciemnym, chłodnym miejscu. Okres przechowywania do 2 lat. Okazuje się, że 500 ml przecedzonego dżemu, jeśli z szyszką, to 2 słoiki po 0,5 litra. Syrop bez gotowania wynosi również 500 ml, okazuje się, że jest miękki żółto-bursztynowy i znacznie cieńszy niż ten, który jest gotowany. Smak jest słodkawy, iglasty. Oba rodzaje syropu należy przyjmować popijając ciepłą wodą lub herbatą.
z zielonych szyszek sosny lub świerka przygotowuje się nie tylko dżem, który może być z szyszką i bez niej, ale także syrop, wywar, nalewkę.
wszystkie te produkty to nie tylko jedzenie, nie można ich jeść w sposób niekontrolowany, stosowanie powinno być ściśle dozowane, aw wielu przypadkach tylko po konsultacji z lekarzem.
pyszny środek leczniczy-dżem z szyszek różnych drzew iglastych pomaga leczyć przeziębienia i grypę, podnosić odporność, łatwo leczyć gardło i kaszel, dziąsła, choroby płuc i żołądka.
uzdrowienie dżemu z szyszek przypisuje się obecności fitoncydów w drzewach iglastych. Te biologicznie aktywne substancje niszczą szkodliwe bakterie i grzyby w ludzkim ciele.
wystarczy przygotować 1-2 puszki dżemu z szyszek na zimę dla rodziny, a problemy z odpornością i chorobami będą znacznie mniejsze.
przed użyciem należy wziąć pod uwagę, że dżem z szyszek świerkowych ma nie tylko zalety, ale także przeciwwskazania.
nie zaleca się spożywania naparów, syropów, dżemu z szyszek iglastych:
* w cukrzycy;
* osoby starsze (powyżej 60 lat);
* dzieci poniżej 10-12 lat /poniżej 3 zdecydowanie nie mogą, od 4 lat z ostrożnością ze względu na możliwość alergii/;
* w przypadku indywidualnej nietolerancji, alergii;
* przyszłe matki karmiące piersią;
* w ostrych chorobach układu pokarmowego, wątroby, trzustki, nerek.
w celu zapobiegania chorobom układu oddechowego i różnym patologiom codziennie przyjmuje się 2-3 łyżki deserowe dżemu, a do celów leczniczych - 3-4 łyżki. Nie zaleca się przyjmowania więcej niż 5 łyżek. l. leki dziennie, ponieważ w przypadku przedawkowania mogą wystąpić działania niepożądane-ból głowy, nudności, zgaga.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Szyszki sosnowe - 0 kcal/100g