kompot truskawkowy na zimę

jasny i aromatyczny kompot, który nie wymaga gotowania. Przepis nie wymaga dużo czasu, aby go przygotować, a kompot truskawkowy jest dobrze przechowywany przez cały rok. A co najważniejsze, taki jasny kompot o boskim aromacie jagodowym w mroźną zimę przypomni nam o ciepłych letnich dniach.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 9 g
37 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wybieramy najpiękniejsze, dojrzałe i pachnące jagody na kompot truskawkowy na zimę. Niedojrzałe, zepsute i pomarszczone jagody nie nadają się do konserw. Truskawki myjemy w misce z wodą w małych porcjach, delikatnie mieszając kilka razy rękami. Spuść wodę i wlej czystą. Po ponownym umyciu ostrożnie przenieś do szerokiego pojemnika, aby jagody nasycone wodą się nie pomarszczyły. Możesz wziąć dowolne jagody, ale lepiej jest preferować małe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Odmierz odpowiednią ilość cukru i kwasu cytrynowego. Kwas cytrynowy można zastąpić łyżką soku z cytryny. Ostrożnie uwolnij truskawki z łodyg. Łatwo odrywają się rękami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj słoiki do konserwacji. Możesz wziąć szklane słoiki z zakręcanymi pokrywkami dowolnej wielkości. Kompoty zamykam zwykle w słoikach o pojemności trzech litrów. Pamiętaj, aby umyć puszki z sodą oczyszczoną. Następnie ogrzewamy je albo nad parą, albo w piekarniku – wystarczy 5-7 minut, kładziemy puszki szyjką w dół. Pokrywki należy również gotować przez 5 minut i ostudzić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść przygotowane truskawki w sterylnym słoiku, aby zajęły około 1/4 objętości słoika. Aby uzyskać bardziej nasycony kompot, musisz napełnić słoiki o jedną trzecią.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej cukier i kwas cytrynowy do słoika z jagodami zgodnie z przepisem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagotuj czystą wodę. Zalej słoik truskawkami, cukrem i cytryną wrzącą wodą. Postępujemy ostrożnie, aby szkło nie pękło od spadku temperatury. Gdy płyn dotrze do wieszaków, zamykamy słoiki pokrywkami za pomocą zszywacza. Następnie delikatnie obróć słoik kilka razy, aby rozpuścić cały cukier. Jednocześnie sprawdzamy szczelność zszywania. Widać, jak dzięki kwasowi cytrynowemu truskawki zaczynają barwić kompot na jasny kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść słoik kompotu truskawkowego na pokrywie, zawiń go w koc lub odial. Pozostaw tak, aż całkowicie ostygnie.

taki napój przygotowany z kwasem cytrynowym okazuje się bardzo orzeźwiający, nie mdły z przyjemną kwaskowatością.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy