lukier cukrowy z żelatyną na ciasto

najprostszy, najszybszy, z minimum produktów! Lukier cukrowy z żelatyną na ciasto jest przygotowywany bez jajek, okazuje się gęsty, dobrze zestala się, nie płynie i nie klei się. Przygotowanie go nie będzie trudne, poradzi sobie nawet początkująca gospodyni domowa. Smak tej glazury przypomina pianki.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 96 % 54 g
212 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić lukier cukrowy z żelatyną na ciasto? Przygotuj jedzenie. Do glazury lepiej jest używać cukru pudru niż cukru-rozpuści się szybciej podczas gotowania syropu. Żelatyna jest odpowiednia dla każdego-zarówno zwykłego, jak i Instant.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej żelatynę do małej miski i zalej dwiema łyżkami wody. Pozostaw do pęcznienia przez 5 do 20 minut, w zależności od tego, czy jest instant, czy nie. Określ czas na opakowaniu produktu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy żelatyna pęcznieje, zagotuj syrop. Wlej cukier puder do rondla, wlej do niego dwie łyżki wody. Mieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść masę na małym ogniu i przy ciągłym mieszaniu doprowadzaj do wrzenia. Gdy na powierzchni pojawią się pierwsze bąbelki, zdejmij patelnię z ognia. Natychmiast wrzuć do niego spuchniętą żelatynę i dobrze wymieszaj. W gorącej cieczy szybko się rozproszy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zacznij ubijać syrop za pomocą miksera żelatynowego przy najwyższych prędkościach. Masa zacznie stopniowo rozjaśniać i gęstnieć. Kontynuuj ubijanie lukru, aż będzie jasny biały i gęsty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Lukier jest gotowy, możesz przykryć nim ciasta wielkanocne. Radzę trochę poczekać, aż glazura ostygnie i jeszcze bardziej zgęstnieje. Najważniejsze, aby nie przegapić tego momentu, w przeciwnym razie nie będziesz w stanie go rozmazać. Ale to też nie jest wielka sprawa — podgrzej glazurę w kuchence mikrofalowej, a znów będzie płynna.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ale dekorowanie ciast wielkanocnych różnymi posypkami jest lepsze, gdy lukier nie jest jeszcze zamrożony, wtedy przykleją się i nie spadną. Ten przepis jest przeznaczony na 2-3 średnie ciasta lub kilka małych.

naprawdę podobała mi się praca z tym lukrem — szybko się gotuje, ma piękny biały kolor i dobrze smakuje. Następnym razem dodam trochę soku z cytryny, aby uczynić ją bardziej interesującą. I poczekam, aż lukier trochę stwardnieje, wtedy można go pięknie nałożyć na ciasto.

dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy