skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić lukier cukrowy z żelatyną na ciasto? Przygotuj jedzenie. Do glazury lepiej jest używać cukru pudru niż cukru-rozpuści się szybciej podczas gotowania syropu. Żelatyna jest odpowiednia dla każdego-zarówno zwykłego, jak i Instant.
Krok 2:
Wlej żelatynę do małej miski i zalej dwiema łyżkami wody. Pozostaw do pęcznienia przez 5 do 20 minut, w zależności od tego, czy jest instant, czy nie. Określ czas na opakowaniu produktu.
Krok 3:
Gdy żelatyna pęcznieje, zagotuj syrop. Wlej cukier puder do rondla, wlej do niego dwie łyżki wody. Mieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.
Krok 4:
Umieść masę na małym ogniu i przy ciągłym mieszaniu doprowadzaj do wrzenia. Gdy na powierzchni pojawią się pierwsze bąbelki, zdejmij patelnię z ognia. Natychmiast wrzuć do niego spuchniętą żelatynę i dobrze wymieszaj. W gorącej cieczy szybko się rozproszy.
Krok 5:
Zacznij ubijać syrop za pomocą miksera żelatynowego przy najwyższych prędkościach. Masa zacznie stopniowo rozjaśniać i gęstnieć. Kontynuuj ubijanie lukru, aż będzie jasny biały i gęsty.
Krok 6:
Lukier jest gotowy, możesz przykryć nim ciasta wielkanocne. Radzę trochę poczekać, aż glazura ostygnie i jeszcze bardziej zgęstnieje. Najważniejsze, aby nie przegapić tego momentu, w przeciwnym razie nie będziesz w stanie go rozmazać. Ale to też nie jest wielka sprawa — podgrzej glazurę w kuchence mikrofalowej, a znów będzie płynna.
Krok 7:
Ale dekorowanie ciast wielkanocnych różnymi posypkami jest lepsze, gdy lukier nie jest jeszcze zamrożony, wtedy przykleją się i nie spadną. Ten przepis jest przeznaczony na 2-3 średnie ciasta lub kilka małych.
naprawdę podobała mi się praca z tym lukrem — szybko się gotuje, ma piękny biały kolor i dobrze smakuje. Następnym razem dodam trochę soku z cytryny, aby uczynić ją bardziej interesującą. I poczekam, aż lukier trochę stwardnieje, wtedy można go pięknie nałożyć na ciasto.
dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g