skład / składniki
metoda gotowania
do tego przepisu kulinarnego wybieramy brzoskwinie, które nie są dojrzałe, co najważniejsze, nie powinny być miękkie, ponieważ miękkie brzoskwinie całkowicie się zagotują, a dżem zamieni się w dżem. Nie jest tak ładna, choć też pyszna.
usuń skórkę z brzoskwiń, dla których obniżamy każdą z nich na 10 sekund we wrzącej wodzie i szybko przenosimy do pojemnika w zimnej wodzie. Najpierw dodaj trochę kwasu cytrynowego do tej wody (wtedy brzoskwinie nie stracą swojego pierwotnego koloru). Usuń skórkę bez wyjmowania brzoskwiń z wody. Następnie pokrój brzoskwinie na plasterki i zanurz w gorącym syropie (cukier z wodą). Jeśli zrobisz wszystko zgodnie z opisem, plasterki brzoskwiń będą całe i nie będą się gotować.
może się okazać, że wszystkie brzoskwinie nie zmieszczą się w syropie. Nie panikuj, stojąc przez chwilę na małym ogniu, brzoskwinie wypuszczą sok, a płyn będzie wystarczający. Dżem gotuje się na średnim ogniu przez 30 minut. Możesz sprawdzić gotowość w następujący sposób: upuść trochę płynu na spodek, kropla powinna pozostać nienaruszona jak Bursztynowa Kula i nie rozprzestrzeniać się.
gdy dżem jest gotowy, dodaj kwas cytrynowy i wanilinę.
wszystko, rozrzuć dżem do słoików, pozwól mu ostygnąć i zamknij nylonowymi pokrywkami.
to wspaniałe słodkie jedzenie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Brzoskwinie - 46 kcal/100g
- Brzoskwinie w puszkach - 68 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g