dżem brzoskwiniowy z kwasem cytrynowym

brzoskwinie zamieniają się w słodycz i radość dla dzieci...
MartaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 54 g
218 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

do tego przepisu kulinarnego wybieramy brzoskwinie, które nie są dojrzałe, co najważniejsze, nie powinny być miękkie, ponieważ miękkie brzoskwinie całkowicie się zagotują, a dżem zamieni się w dżem. Nie jest tak ładna, choć też pyszna.
usuń skórkę z brzoskwiń, dla których obniżamy każdą z nich na 10 sekund we wrzącej wodzie i szybko przenosimy do pojemnika w zimnej wodzie. Najpierw dodaj trochę kwasu cytrynowego do tej wody (wtedy brzoskwinie nie stracą swojego pierwotnego koloru). Usuń skórkę bez wyjmowania brzoskwiń z wody. Następnie pokrój brzoskwinie na plasterki i zanurz w gorącym syropie (cukier z wodą). Jeśli zrobisz wszystko zgodnie z opisem, plasterki brzoskwiń będą całe i nie będą się gotować.
może się okazać, że wszystkie brzoskwinie nie zmieszczą się w syropie. Nie panikuj, stojąc przez chwilę na małym ogniu, brzoskwinie wypuszczą sok, a płyn będzie wystarczający. Dżem gotuje się na średnim ogniu przez 30 minut. Możesz sprawdzić gotowość w następujący sposób: upuść trochę płynu na spodek, kropla powinna pozostać nienaruszona jak Bursztynowa Kula i nie rozprzestrzeniać się.
gdy dżem jest gotowy, dodaj kwas cytrynowy i wanilinę.
wszystko, rozrzuć dżem do słoików, pozwól mu ostygnąć i zamknij nylonowymi pokrywkami.
to wspaniałe słodkie jedzenie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Brzoskwinie - 46   kcal/100g
  • Brzoskwinie w puszkach - 68   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy