danie z sandacza-kije rybne

ryba rzeczna jest świetna na niskotłuszczową i smaczną sekundę! Uwielbiam ryby rzeczne: zarówno jedzenie, jak i gotowanie. Szczególną pasją płonę do sandacza, ponieważ wolę ryby niskotłuszczowe. To prawda, że jego koszt jest inny, nie wykorzystam mojego budżetu, dlatego nie kupuję go często i wolę piec lub smażyć. Ale latem mój mąż i przyjaciele przywieźli z połowów bogaty połów tej ryby, a ja postanowiłam przynajmniej raz w życiu wypróbować przepis kulinarny, który od dawna widziałem, o nazwie kij z sandacza. Dla miłośników suchej ryby rzecznej, takich jak ja, opowiadam o tym, jak ugotować to danie.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 14 g
tłuszcze 7 % 2 g
węglowodany 41 % 11 g
122 kcal
IG: 18 / 45 / 36

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Namocz chleb w mleku

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozmrozić filety rybne

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do ryby zmiel chleb i cebulę

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagnieść mięso mielone

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Uformuj i zwińw bułce tartej

  7. Krok 7:

    Krok 7.

na początek bierzemy mleko i dokładnie moczymy w nim chleb. Teraz wstępnie umyte w zimnej wodzie filety z sandacza wraz z cebulą i namoczonym chlebem przechodzą przez maszynę do mięsa. Dodaj jajko, sól i pieprz do smaku do powstałej masy i dokładnie wymieszaj. 
powstałą mieloną rybę dzielimy na małe bibułki, zwijamy w bułkę tartą i smażymy na patelni z wystarczającą ilością oleju, aż powstanie złoty kolor.
przed podaniem polej roztopionym masłem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Sandacz gotowany - 97   kcal/100g
  • Sandacz - 89   kcal/100g
  • Sandacz świeży - 84   kcal/100g
  • Sandacz nadziewany - 144   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy