skład / składniki
metoda gotowania
Szkocki przepis na gotowanie pstrąga ma swój niepowtarzalny akcent-przyprawę o nazwie"masło-pietruszka". Autor przepisu twierdzi, że jedzenie z takim kawałkiem masła ma szczególny smak. I wygląda "nowocześnie".
pokrój każdą rybę wraz ze skórą na cztery równe części. Zanurz kawałek w mleku i zwiń w mielone płatki owsiane. Pstrąg kładziemy na talerzu i zamykamy folią, a następnie wysyłamy do lodówki na 20 minut. Rozgrzej masło do miękkości, aby można je było rozgnieść widelcem. Najlepiej zrobić to w kuchence mikrofalowej. Dodaj do niego sok z cytryny, pieprz, posiekaną zieloną cebulę i dobrze wymieszaj. Pttrushka jest drobno posiekana (prawie zamieniona w papkę) i również włożona do mieszanki olejowej. Wkładamy "masło pietruszkowe" do foremek do zamrażania lodu i wkładamy do lodówki.
smażyć kawałki pstrąga na oleju roślinnym po obu stronach, aż płatki owsiane będą złote. Podawaj na stole, kładąc kostkę masła z natką pietruszki na każdej porcji.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pstrąg - 97 kcal/100g
- Pstrąg wędzony - 132 kcal/100g
- Pstrąg gotowany - 89 kcal/100g
- Pstrąg lekko solony - 186 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka owsiana - 369 kcal/100g