Sałatka z omletem i wędzonym kurczakiem i majonezem

zarówno sałatka, jak i omlet! Cóż, po prostu jakiś cud, a nie danie! Rodzice mojego męża mieszkają na wsi, mają własny dom i gospodarstwo, dlatego co miesiąc dostajemy transfery z mięsem, różnymi piklami i dziesiątkami jaj. A jeśli pierwszy i drugi idzie z hukiem i może być przechowywany przez długi czas, sprawa jest bardziej skomplikowana. Jedzenie niekończących się jajecznic i naleśników po pewnym czasie staje się niemożliwe, dlatego szukam przepisów kulinarnych, w których jednym z głównych składników są właśnie jajka. A teraz podzielę się z wami zawiłościami gotowania - sałatką z omletem.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 8 g
tłuszcze 62 % 18 g
węglowodany 10 % 3 g
206 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

na początek ugotujemy bezpośrednio omlet. Aby to zrobić, ubij surowe jajka w misce, dodaj mleko, sól, dokładnie wymieszaj, przefiltruj przez sito. Następnie wlej całą tę mieszaninę do gorącej patelni ze stopionym masłem, przykryj i smaż na średnim ogniu przez 3-4 minuty. Gdy omlet jest gotowy i schłodzony, pokrój go w paski. Cebulę kroimy w półpierścienie i smażymy na oleju, mieszamy z pokrojonym omletem. Dodaj mięso z kurczaka, również pokrojone w paski, drobno posiekane warzywa. Doprawiamy majonezem. Możesz podać do stołu!!! Smacznego!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Wędzony kurczak - 117   kcal/100g

Podobne przepisy