faszerowana główka kapusty po litewsku

chcesz dotknąć tradycji kulinarnych Litwy?
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 35 % 8 g
węglowodany 48 % 11 g
128 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

chcesz dotknąć tradycji kulinarnych Litwy? Następnie przygotuj danie z Narodowego jedzenia tego kraju. Proponuję przepis na faszerowaną główkę kapusty po litewsku. Pokrój główkę kapusty na 4 części i gotuj do połowy ugotowanej w osolonej wodzie. Następnie wyciśnij schłodzoną główkę kapusty rękami. Moczymy jęczmień przez kilka godzin w kwaśnym mleku, a następnie myjemy go przed gotowaniem. Gotujemy jęczmień perłowy do miękkości i smażymy na smalcu wieprzowym. Ugotuj borowiki w półtorej szklance wody. Gotowe grzyby kroimy w paski i smażymy z drobno posiekaną cebulą. Nie wylewaj wywaru z grzybów. Wymieszaj gotowe płatki zbożowe i grzyby z mielonym mięsem i ubitymi jajkami. Powstałą masę układamy między liśćmi główki kapusty, mocno zaciskamy rękami i przenosimy nadziewaną główkę kapusty na patelnię. Wlać solony bulion grzybowy, zamknąć pokrywką i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Przed końcem duszenia dodaj śmietanę i ponownie zagotuj. Podawaj faszerowaną główkę kapusty po litewsku na talerzu, obficie polewając kwaśną śmietaną. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Kasza perłowa - 340   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Borowiki świeże - 34   kcal/100g
  • Białe smażone - 162   kcal/100g
  • Białe marynowane - 24   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy