skład / składniki
metoda gotowania
chcesz dotknąć tradycji kulinarnych Litwy? Następnie przygotuj danie z Narodowego jedzenia tego kraju. Proponuję przepis na faszerowaną główkę kapusty po litewsku. Pokrój główkę kapusty na 4 części i gotuj do połowy ugotowanej w osolonej wodzie. Następnie wyciśnij schłodzoną główkę kapusty rękami. Moczymy jęczmień przez kilka godzin w kwaśnym mleku, a następnie myjemy go przed gotowaniem. Gotujemy jęczmień perłowy do miękkości i smażymy na smalcu wieprzowym. Ugotuj borowiki w półtorej szklance wody. Gotowe grzyby kroimy w paski i smażymy z drobno posiekaną cebulą. Nie wylewaj wywaru z grzybów. Wymieszaj gotowe płatki zbożowe i grzyby z mielonym mięsem i ubitymi jajkami. Powstałą masę układamy między liśćmi główki kapusty, mocno zaciskamy rękami i przenosimy nadziewaną główkę kapusty na patelnię. Wlać solony bulion grzybowy, zamknąć pokrywką i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Przed końcem duszenia dodaj śmietanę i ponownie zagotuj. Podawaj faszerowaną główkę kapusty po litewsku na talerzu, obficie polewając kwaśną śmietaną. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Kasza perłowa - 340 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Borowiki świeże - 34 kcal/100g
- Białe smażone - 162 kcal/100g
- Białe marynowane - 24 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g