duszona kapusta z mielonym mięsem na patelni

pożywne i satysfakcjonujące danie-kapusta z mięsem mielonym! Bez względu na to, jak bardzo opierałem się temu przepisowi kulinarnemu, udało mu się zająć solidne pozycje na liście najbardziej ulubionych potraw w naszej rodzinie. Chodzi o to, że mój mąż ma niemieckie korzenie. I z niemiecką pedanterią robi PR kiełbasek, zielonego groszku i kapusty w naszej rodzinie. Najprostszy i być może najbardziej ulubiony przepis kulinarny na duszoną kapustę opiszę teraz.
PekiNAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 3 g
tłuszcze 36 % 5 g
węglowodany 43 % 6 g
87 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kapustę należy grubo posiekać. Wybierz większą patelnię z wysokimi krawędziami i pokrywką. Rozgrzej olej na patelni, włóż tam kapustę, przykryj i pozostaw do duszenia na średnim ogniu. Mamy ceramiczną płytę, ogień ustawiam na "6".

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zalej pomidory wrzącą wodą, aby łatwiej było je obrać. Następnie posiekaj marchewki na grubej tarce, pokrój drobno cebulę i podsmaż na drugiej patelni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kiedy nabierają pięknego złotego koloru,

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj do nich mieloną wołowinę, wymieszaj wszystko i sól. Zamykam pokrywkę i pozostawiam do duszenia na małym ogniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmuję oparzone pomidory z wody, obieram i kroję w kostkę o wymiarach około 1 cm x 1 cm. Mieszam i tuszę przez pięć minut. Następnie przerzucam wszystko na dużą patelnię z kapustą i gulaszem przez kolejne pięć minut, aż będzie całkowicie ugotowany.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na koniec, przed podaniem, możesz posypać kapustę drobno posiekanymi ziołami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj lepiej na dużych białych talerzach. Moim zdaniem w nich to jedzenie wygląda szczególnie korzystnie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego!

aby kapusta była bardziej delikatna, samą kapustę można nie tylko dusić w oleju, ale dodać 1 szklankę mleka. Czas gotowania wydłuży się o 20-30 minut - musisz dusić.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy