duszona jagnięcina z delikatnością warzyw

magiczne połączenie składników sprawia, że to danie jest arcydziełem!
MartaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 5 g
tłuszcze 40 % 6 g
węglowodany 27 % 4 g
83 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

są ludzie, którzy w ogóle nie jedzą mięsa, ale są tacy, którzy jedzą wszystko, co się porusza, skacze i lata. Bardzo bardzo lubię duszoną jagnięcinę. A zwłaszcza jagnięcina z kapustą jak w tym kulinarnym przepisie.
i tak pokrój kapustę na kilka części, usuwając łodygę. Pokrój w małe kostki. Opłucz jagnięcinę, pozostaw trochę w zimnej, lekko osolonej wodzie, wytrzyj i drobno posiekaj na kawałki. Cebula jest również pokrojona w kostkę. Posiekaj kostki bulionowe i rozpuść w wodzie.
rozgrzej olej na patelni i smaż naszą jagnięcinę przez około siedem do dziesięciu minut. Ciągle mieszając podsmaż cebulę i dodaj kapustę. Dusić przez 6-8 minut. Wlać rozpuszczoną kostkę bulionową, posypać kminkiem, wszystko wymieszać i przykryć patelnię. Dusić przez nieco ponad godzinę na cichym ogniu. Pokrój surowe ziemniaki w kostkę, umieść je na patelni, wymieszaj z mięsem. Pozostaw pod przykryciem, aż ziemniaki się ugotują, ciągle mieszając. Zgodnie z preferencjami smakowymi dopraw solą i mielonym pieprzem. A potem odłóż na bok i przytrzymaj to wspaniałe jedzenie pod pokrywką

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Kostka bulionowa - 40   kcal/100g

Podobne przepisy