skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj jaja byka, obierz skorupkę, przecinając ją nożem. Złóż obrane jądra do miski.
2. Zalej jajka wodą, dodaj trochę octu i pozostaw na pół godziny.
3. Napełnij je czystą wodą przez kolejne pół godziny, a następnie dobrze spłucz.
4. Cebulę obrać i pokroić na małe kawałki.
5. Umyj, obierz nasiona i łodygi papryki.
6. Rozpuść tłuszcz na głębokiej patelni, włóż cebulę, smaż na średnim ogniu, aż pojawi się aromat. Mieszaj od czasu do czasu.
7. Dodaj posiekaną paprykę. Wlać wodę (50 ml), dodać sól, czarny pieprz i paprykę. Wszystko wymieszaj.
8. Dusić zawartość patelni na małym ogniu przez 35 minut (aż papryka będzie miękka).
9. Umieść przygotowane jaja byka na patelni, dodaj wodę, aby jajka były całkowicie pokryte.
10. Umieść posiekane strzały czosnku i gałązki tymianku na patelni.
11. Dusić na małym ogniu przez 1 godzinę.
12. Umyj pomidory, pokrój na pół, usuwając szypułki. Pokrój pomidory na małe kostki.
13. Dodaj pomidory na patelnię, włóż śmietanę, gotuj wszystko razem przez 15 minut (ogień jest słaby).
14. Dopraw potrawę pieprzem, dodaj sól i paprykę.
15. W misce ubij żółtka widelcem, dodając po trochu mąkę, sól. Konsystencja masy powinna być jak bardzo gęsta śmietana.
16. Za pomocą łyżeczki dodaj mieszankę mąki do gotującego się gulaszu. Przed rozpoczęciem trzymaj łyżkę przez 5 sekund w gorącym płynie, aby ciasto się nie przykleiło.
17. Dusić przez 5 minut na umiarkowanym ogniu.
udekoruj gotowe danie świeżą natką pietruszki. Podawać ze śmietaną.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal / 100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Strzały czosnku - 110 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Jaja byka - 230 kcal/100g