jaja byka duszone z kluskami po węgiersku

Przygotuj oryginalne danie kuchni węgierskiej-pyszne i satysfakcjonujące! Wcześniej gotowali jaja byka, ale ja sam nie mogłem ich wypróbować. Ale ten przepis zmienił wszystko-wspaniały i niezwykły smak, a wraz z kluskami i warzywami danie okazuje się pożywne i satysfakcjonujące. Wszystkie przyprawy są na miejscu i dobrze się ze sobą harmonizują. Spróbuj!
GeraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 8 g
tłuszcze 39 % 11 g
węglowodany 32 % 9 g
162 kcal
IG: 44 / 0 / 56

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 25 min

1. Umyj jaja byka, obierz skorupkę, przecinając ją nożem. Złóż obrane jądra do miski.
2. Zalej jajka wodą, dodaj trochę octu i pozostaw na pół godziny.
3. Napełnij je czystą wodą przez kolejne pół godziny, a następnie dobrze spłucz.
4. Cebulę obrać i pokroić na małe kawałki.
5. Umyj, obierz nasiona i łodygi papryki.
6. Rozpuść tłuszcz na głębokiej patelni, włóż cebulę, smaż na średnim ogniu, aż pojawi się aromat. Mieszaj od czasu do czasu.
7. Dodaj posiekaną paprykę. Wlać wodę (50 ml), dodać sól, czarny pieprz i paprykę. Wszystko wymieszaj.
8. Dusić zawartość patelni na małym ogniu przez 35 minut (aż papryka będzie miękka).
9. Umieść przygotowane jaja byka na patelni, dodaj wodę, aby jajka były całkowicie pokryte.
10. Umieść posiekane strzały czosnku i gałązki tymianku na patelni.
11. Dusić na małym ogniu przez 1 godzinę.
12. Umyj pomidory, pokrój na pół, usuwając szypułki. Pokrój pomidory na małe kostki.
13. Dodaj pomidory na patelnię, włóż śmietanę, gotuj wszystko razem przez 15 minut (ogień jest słaby).
14. Dopraw potrawę pieprzem, dodaj sól i paprykę.
15. W misce ubij żółtka widelcem, dodając po trochu mąkę, sól. Konsystencja masy powinna być jak bardzo gęsta śmietana.
16. Za pomocą łyżeczki dodaj mieszankę mąki do gotującego się gulaszu. Przed rozpoczęciem trzymaj łyżkę przez 5 sekund w gorącym płynie, aby ciasto się nie przykleiło.
17. Dusić przez 5 minut na umiarkowanym ogniu.

udekoruj gotowe danie świeżą natką pietruszki. Podawać ze śmietaną.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal / 100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Strzały czosnku - 110   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Jaja byka - 230   kcal/100g

Podobne przepisy