duszona cielęcina z bakłażanem i pomidorami
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Produkty, których będziemy potrzebować.
Krok 2:

Pokrój cebulę na patelnię i smaż na złoty kolor.
Krok 3:

Dodaj posiekane mięso do cebuli, smaż na małym ogniu.
Krok 4:

Pokrój bakłażany na małe kawałki.
Krok 5:

Zalej zimną wodą i pozostaw na 10 minut.
Krok 6:

Włóż pomidory do miski blendera, dodaj do nich czosnek i paprykę bez nasion, zmiel wszystko na puree. Wyślij przecier pomidorowy na patelnię do cielęciny, gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut. następnie spuść wodę z bakłażana i wyślij je na patelnię, sól, dodaj przyprawy do smaku, gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut pod pokrywką.
Krok 7:

Można podawać jako niezależne danie lub jako sos do ziemniaków, owsianki lub makaronu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Cielęcina-mostek - 213 kcal/100g
- Polędwica cielęca - 158 kcal/100g
- Cielęcina-noga - 161 kcal/100g
- Cielęcina-szynka - 108 kcal/100g
- Kotlet cielęcy z kością - 188 kcal/100g
- Sznycel cielęcy - 162 kcal/100g
- Cielęcina-część grzbietowa - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g


