duszona cielęcina z bakłażanem i pomidorami

bardzo smaczne danie, bakłażan świetnie smakuje z mięsem. Niezwykle smaczne, może być używane jako niezależne danie lub jako sos do ziemniaków, owsianki lub makaronu.
glavbyxAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 5 g
tłuszcze 38 % 6 g
węglowodany 31 % 5 g
90 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty, których będziemy potrzebować.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cebulę na patelnię i smaż na złoty kolor.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj posiekane mięso do cebuli, smaż na małym ogniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój bakłażany na małe kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zalej zimną wodą i pozostaw na 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż pomidory do miski blendera, dodaj do nich czosnek i paprykę bez nasion, zmiel wszystko na puree. Wyślij przecier pomidorowy na patelnię do cielęciny, gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut. następnie spuść wodę z bakłażana i wyślij je na patelnię, sól, dodaj przyprawy do smaku, gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut pod pokrywką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Można podawać jako niezależne danie lub jako sos do ziemniaków, owsianki lub makaronu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Cielęcina-mostek - 213   kcal/100g
  • Polędwica cielęca - 158   kcal/100g
  • Cielęcina-noga - 161   kcal/100g
  • Cielęcina-szynka - 108   kcal/100g
  • Kotlet cielęcy z kością - 188   kcal/100g
  • Sznycel cielęcy - 162   kcal/100g
  • Cielęcina-część grzbietowa - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy