Duszony kurczak z kukurydzą i pomidorami

kurczaka można ugotować z kukurydzą. Okaże się jeszcze smaczniejszy i zdrowszy.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 12 g
tłuszcze 48 % 16 g
węglowodany 15 % 5 g
207 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

jeśli kurczak jest twardy, najprawdopodobniej jest stary lub zbyt zwinny. Pamiętasz: "nie nadrobię zaległości, więc przynajmniej się rozgrzeję"? Stary twardy kurczak świetnie nadaje się do gotowania i do robienia mielonych kotletów. Lepiej smażyć młodego ptaka.
pewnego razu mężowi mojej dziewczyny wydawano pensje kurami. Praca w fabryce drobiu ma swoje uroki. Tak więc w tym szczęśliwym czasie wszyscy krewni naszych Olechki byli zaopatrzeni w tanie i zdrowe mięso z kurczaka.
radość była krótkotrwała, ale w okresie obfitości z przyjemnością eksperymentowaliśmy z jedzeniem w domowych kuchniach i chwaliliśmy się, kto wymyślił najciekawszy przepis na kurczaka. Wygrała sama Olechka, ponieważ dostała lwią część "pensji". Chcę podzielić się jednym z przepisów. To kurczak z kukurydzą.
kurczak będzie musiał zostać podzielony na części.
opłucz pomidory, usuń zieloną część i posiekaj.
rozgrzej olej roślinny w naczyniu do gotowania. Zanurz mięso z kurczaka w oleju, smaż przez 10 minut. Dodaj pomidory i kukurydzę w puszkach. Dusić żywność przez 10 minut pod pokrywką. Bardzo drobno posiekaj czosnek, 1-2 plasterki, dodaj do mięsa, sól do smaku i posyp startym serem na drobnej tarce. Przykryj pokrywką. Za kilka minut będzie gotowy.
podawać z puree ziemniaczanym, gotowanym ryżem, doprawić ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Kukurydza polna surowa suszona - 348   kcal/100g
  • Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96   kcal/100g
  • Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83   kcal/100g
  • Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Kukurydza - 119   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy