skład / składniki
gotowanie krok po kroku
jeśli kurczak jest twardy, najprawdopodobniej jest stary lub zbyt zwinny. Pamiętasz: "nie nadrobię zaległości, więc przynajmniej się rozgrzeję"? Stary twardy kurczak świetnie nadaje się do gotowania i do robienia mielonych kotletów. Lepiej smażyć młodego ptaka.
pewnego razu mężowi mojej dziewczyny wydawano pensje kurami. Praca w fabryce drobiu ma swoje uroki. Tak więc w tym szczęśliwym czasie wszyscy krewni naszych Olechki byli zaopatrzeni w tanie i zdrowe mięso z kurczaka.
radość była krótkotrwała, ale w okresie obfitości z przyjemnością eksperymentowaliśmy z jedzeniem w domowych kuchniach i chwaliliśmy się, kto wymyślił najciekawszy przepis na kurczaka. Wygrała sama Olechka, ponieważ dostała lwią część "pensji". Chcę podzielić się jednym z przepisów. To kurczak z kukurydzą.
kurczak będzie musiał zostać podzielony na części.
opłucz pomidory, usuń zieloną część i posiekaj.
rozgrzej olej roślinny w naczyniu do gotowania. Zanurz mięso z kurczaka w oleju, smaż przez 10 minut. Dodaj pomidory i kukurydzę w puszkach. Dusić żywność przez 10 minut pod pokrywką. Bardzo drobno posiekaj czosnek, 1-2 plasterki, dodaj do mięsa, sól do smaku i posyp startym serem na drobnej tarce. Przykryj pokrywką. Za kilka minut będzie gotowy.
podawać z puree ziemniaczanym, gotowanym ryżem, doprawić ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Kukurydza polna surowa suszona - 348 kcal/100g
- Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96 kcal/100g
- Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83 kcal/100g
- Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362 kcal/100g
- Kukurydza - 119 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g