kapusta z kiełbasą i marchewką duszona

to danie jest proste w przygotowaniu, ale co za wspaniały smak! Jak przygotować pełnowartościowy posiłek mięsny, jeśli w lodówce nie ma mięsa? Dokładnie sprawdź lodówkę. Możliwe, że oprócz warzyw ukrył się gdzieś mały kawałek gotowanej kiełbasy, a cała reszta to kwestia wyobraźni i zręczności. Co więcej, istnieje nawet kulinarny przepis na duszoną kapustę z kiełbasą.
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 3 g
tłuszcze 29 % 4 g
węglowodany 50 % 7 g
73 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

oczyszczamy kapustę z górnych zwiędłych liści i cienko siekamy. Obraną cebulę wkładamy na kilka minut do zimnej wody, a następnie kroimy w cienkie półpierścienie. Obierz marchewki i pokrój w cienkie paski. Jeśli jesteś zbyt leniwy, aby się bawić, możesz go zetrzeć na grubej tarce.
wlej olej roślinny do żeliwnego garnka lub na patelnię z wysokimi bokami i podgrzej go, aż będzie bardzo gorący. Najpierw wrzucamy tam cebulę i smażymy na złoty kolor, następnie smażymy marchewki, dodajemy koncentrat pomidorowy, dobrze mieszamy i smażymy przez kilka minut, aż pasta stanie się żółtawa. Następnie kładziemy kapustę na wierzchu, wszystko bardzo dobrze mieszamy, zamykamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu do miękkości. W ostatniej chwili dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę, sól, pieprz, ponownie wymieszaj i gotuj przez pięć minut.
gotową kapustę układamy na talerzu, posypujemy posiekanymi ziołami i podajemy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa"amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa"Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa"cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa"doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy