kalmary duszone w śmietanie
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
umyj tusze kałamarnic, usuń wnętrzności, obierz film i usuń płytkę chrzęstną.
pokrój kalmary w pierścienie lub paski.
drobno posiekaj cebulę i smaż na oleju roślinnym do miękkości.
dodaj śmietanę do cebuli i zagotuj, dodaj przyprawę do ryb, sól.
następnie dodaj kalmary i gotuj na wolnym ogniu od wrzenia przez 4 minuty, od czasu do czasu mieszając.
posyp ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Kałamarnica tusza - 96 kcal/100g