kalmary duszone w śmietanie

wyrafinowany i przyjemny smak dla każdego, kto lubi owoce morza.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 11 g
tłuszcze 30 % 6 g
węglowodany 15 % 3 g
110 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

umyj tusze kałamarnic, usuń wnętrzności, obierz film i usuń płytkę chrzęstną.
pokrój kalmary w pierścienie lub paski.
drobno posiekaj cebulę i smaż na oleju roślinnym do miękkości.
dodaj śmietanę do cebuli i zagotuj, dodaj przyprawę do ryb, sól.
następnie dodaj kalmary i gotuj na wolnym ogniu od wrzenia przez 4 minuty, od czasu do czasu mieszając.
posyp ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Kałamarnica tusza - 96   kcal/100g

Podobne przepisy