marchewki duszone ze śliwkami

bardzo zdrowe, chude, pyszne danie! Dzieci i dorośli będą zadowoleni! Jest to jedna z potraw nieporównywalnych pod względem wartości dietetycznej i witaminowej dla organizmu. Przygotowanie jest szybkie i proste, a niezbędne produkty są dostępne w zapasach każdej gospodyni domowej. Może być podawany jako dodatek lub sałatka
SkazkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 43 % 9 g
węglowodany 52 % 11 g
117 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Obierz marchewkę i cebulę

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój marchewki w duże paski. Włóż do rondla z grubym dnem, dodaj 0,5 łyżki wody i gotuj na wolnym ogniu pod pokrywką do połowy ugotowanej

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebula jest lekko smażona na oleju roślinnym

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Śliwki spłukujemy gorącą wodą. Duży można przeciąć na pół

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do cebuli dodaj liść laurowy, paprykę i koncentrat pomidorowy, wymieszaj

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W marchewce układamy suszone śliwki, cebulę, sól, pieprz i doprowadzamy do gotowości. Drugiego dnia jest jeszcze smaczniejszy. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy