marchewka duszona ze śliwkami
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Obierz marchewkę i cebulę
Krok 2:
Pokrój marchewki w duże paski. Włóż do rondla z grubym dnem, dodaj 0,5 łyżki wody i gotuj na wolnym ogniu pod pokrywką do połowy ugotowanej
Krok 3:
Cebula jest lekko smażona na oleju roślinnym
Krok 4:
Śliwki spłukujemy gorącą wodą. Duży można przeciąć na pół
Krok 5:
Do cebuli dodaj liść laurowy, paprykę i koncentrat pomidorowy, wymieszaj
Krok 6:
W marchewce układamy suszone śliwki, cebulę, sól, pieprz i doprowadzamy do gotowości. Drugiego dnia jest jeszcze smaczniejszy. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g