skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić puszystą zapiekankę z twarogu w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Weź twaróg grubszy, co najmniej 5%. Wtedy zapiekanka okaże się naprawdę smaczna, a nie sucha. Wybierz również grubszą śmietanę. Jeśli masz gęstą śmietanę, włóż ją mniej, płynną-więcej. Możesz zmienić ilość cukru według własnych upodobań - 4 łyżki to średnia ilość.
Krok 2:
Weź miskę, włóż do niej twaróg. W tym przepisie wszystkie składniki są przebijane przez blender zanurzeniowy. Jeśli go nie masz, przetrzyj twaróg przez sito - stanie się jednorodny. Dodaj cukier. Wlej sodę. Jest niezbędny do przepychu zapiekanki. I sól, aby wzmocnić smak. Włóż wanilinę do smaku.
Krok 3:
Rozbij jajka na twaróg. Weź ich duże, wybrane kategorie. Jeśli jajka są mniejsze, zwiększ ich liczbę. Odpowiadają również za Przepych zapiekanki, nie zmniejszaj ich ilości. Jeśli nie masz blendera, ubij jajka z cukrem osobno,a dopiero potem Dodaj do masy. Włóż śmietanę. Zastanów się, jaki rodzaj twarogu masz - suchy czy mokry - i dostosuj ilość kwaśnej śmietany.
Krok 4:
Przebij wszystkie składniki blenderem zanurzeniowym-masa stanie się jednorodna i kremowa.
Krok 5:
Dodaj semolinę. Jego ilość może być również różna. Jeśli początkowo masa była gruba-włóż mniej, jeśli jest zbyt płynna-więcej na jedną łyżkę. Pamiętaj, że nadal pęcznieje podczas pieczenia. Nie przesadzaj.
Krok 6:
Dobrze wymieszaj masę. Pozostaw na 20 minut, w tym czasie semolina puchnie.
Krok 7:
Przygotuj naczynie do pieczenia. Posmaruj go kawałkiem miękkiego masła, a następnie posyp semoliną. Kasza manna przyklei się do oleju, a po upieczeniu stanie się skórką. Pomoże to łatwo wyjąć zapiekankę z formy.
Krok 8:
Wlej ciasto do formy, spłaszcz górę szpatułką. Moja forma ma 20 * 20 cm, zapiekanka nie była zbyt wysoka. W mniejszej formie okaże się wyższy.
Krok 9:
Piecz zapiekankę w piekarniku w temperaturze 180°C, tryb góra-dół, przez 30-40 minut, aż do złotego blatu. Jak sprawdzić, czy zapiekanka jest gotowa? Gdy na powierzchni utworzy się lekka złota skorupa, weź szpikulec i przebij zapiekankę w kilku miejscach. Jeśli szpikulec jest suchy, zapiekanka jest gotowa. Gotową zapiekankę całkowicie ostudzić, a dopiero potem wyjąć z formy.
Zapiekanka była bardzo delikatna! Prawie jak suflet w konsystencji. Nie opaliła się po piekarniku. bardzo udany przepis!
do takiej zapiekanki można dodać dowolne suszone owoce, jagody i owoce. Podawać zapiekankę ze śmietaną i dżemem.
ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal / 100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal / 100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g