Puszysta zapiekanka z twarogu w piekarniku

lekka, przewiewna, rozpływająca się w ustach zapiekanka! W tym przepisie ujawnię sekrety najsmaczniejszej zapiekanki z twarogu z kaszą manną. Od przedszkola znamy smak tego dania, ale zapiekanka nie zawsze okazuje się bujna. Na śniadanie, podwieczorek, a nawet jako deser - na pewno ci się spodoba!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 12 g
tłuszcze 31 % 11 g
węglowodany 34 % 12 g
194 kcal
IG: 8 / 33 / 58

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić puszystą zapiekankę z twarogu w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Weź twaróg grubszy, co najmniej 5%. Wtedy zapiekanka okaże się naprawdę smaczna, a nie sucha. Wybierz również grubszą śmietanę. Jeśli masz gęstą śmietanę, włóż ją mniej, płynną-więcej. Możesz zmienić ilość cukru według własnych upodobań - 4 łyżki to średnia ilość.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź miskę, włóż do niej twaróg. W tym przepisie wszystkie składniki są przebijane przez blender zanurzeniowy. Jeśli go nie masz, przetrzyj twaróg przez sito - stanie się jednorodny. Dodaj cukier. Wlej sodę. Jest niezbędny do przepychu zapiekanki. I sól, aby wzmocnić smak. Włóż wanilinę do smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozbij jajka na twaróg. Weź ich duże, wybrane kategorie. Jeśli jajka są mniejsze, zwiększ ich liczbę. Odpowiadają również za Przepych zapiekanki, nie zmniejszaj ich ilości. Jeśli nie masz blendera, ubij jajka z cukrem osobno,a dopiero potem Dodaj do masy. Włóż śmietanę. Zastanów się, jaki rodzaj twarogu masz - suchy czy mokry - i dostosuj ilość kwaśnej śmietany.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przebij wszystkie składniki blenderem zanurzeniowym-masa stanie się jednorodna i kremowa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj semolinę. Jego ilość może być również różna. Jeśli początkowo masa była gruba-włóż mniej, jeśli jest zbyt płynna-więcej na jedną łyżkę. Pamiętaj, że nadal pęcznieje podczas pieczenia. Nie przesadzaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze wymieszaj masę. Pozostaw na 20 minut, w tym czasie semolina puchnie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj naczynie do pieczenia. Posmaruj go kawałkiem miękkiego masła, a następnie posyp semoliną. Kasza manna przyklei się do oleju, a po upieczeniu stanie się skórką. Pomoże to łatwo wyjąć zapiekankę z formy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej ciasto do formy, spłaszcz górę szpatułką. Moja forma ma 20 * 20 cm, zapiekanka nie była zbyt wysoka. W mniejszej formie okaże się wyższy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piecz zapiekankę w piekarniku w temperaturze 180°C, tryb góra-dół, przez 30-40 minut, aż do złotego blatu. Jak sprawdzić, czy zapiekanka jest gotowa? Gdy na powierzchni utworzy się lekka złota skorupa, weź szpikulec i przebij zapiekankę w kilku miejscach. Jeśli szpikulec jest suchy, zapiekanka jest gotowa. Gotową zapiekankę całkowicie ostudzić, a dopiero potem wyjąć z formy.

Zapiekanka była bardzo delikatna! Prawie jak suflet w konsystencji. Nie opaliła się po piekarniku. bardzo udany przepis!

do takiej zapiekanki można dodać dowolne suszone owoce, jagody i owoce. Podawać zapiekankę ze śmietaną i dżemem.

ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal / 100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal / 100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy