ser camembert pieczony w piekarniku z czosnkiem

pikantna gorąca przekąska dla dobrego towarzystwa! Ser camembert pieczony w piekarniku z aromatyczną oliwą z oliwek i pikantnym czosnkiem to prawdziwy przysmak dla koneserów serów. Gotuje się w kilka minut. Na śniadanie i na romantyczną kolację.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 17 g
tłuszcze 61 % 30 g
węglowodany 4 % 2 g
349 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ser camembert w piekarniku z czosnkiem? To bardzo szybkie i proste. Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Camembert pasuje do każdej zawartości tłuszczu. Jeśli nie możesz kupić camemberta, możesz go zastąpić Brie. Oprócz czosnku możesz użyć igły rozmarynu do aromatyzowania. Możesz zastąpić oliwę z oliwek inną roślinną.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Camembert wyjmij z opakowania. Na powierzchni użyj ostrego noża, aby wykonać płytkie ukośne cięcia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz ząbki czosnku i pokrój w cienkie plasterki lub kółka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś ser do małej wyłożonej pergaminem Formy do pieczenia. Jeśli twój ser był sprzedawany w drewnianym pudełku, użyj go do pieczenia. Wbij płatki czosnku w szczeliny na serze. Na wierzch polej ser oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 5-10 minut lub nieco dłużej, w zależności od grubości sera i cech piekarnika.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wskazane jest, aby nie odchodzić daleko od piekarnika. Ponieważ ser topi się wystarczająco szybko i może całkowicie się rozprowadzić i stracić swój kształt. Po raz pierwszy upiekłam ten ser i tak się stało. Rozłożył się już w 8. minucie. Przy drugiej próbie zaczął się topić już w 5. minucie, więc trzymałem go przez kolejną minutę i wyciągnąłem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gorący pieczony camembert z czosnkiem w razie potrzeby posyp ziołami i mieszanką mielonej papryki i natychmiast podawaj z grzankami z białego chleba. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

zamiast piec w piekarniku, możesz ugotować Camembert w inny sposób, na przykład piec na grillu lub smażyć na zwykłej patelni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Camembert - 299   kcal/100g

Podobne przepisy