Pizza pita w piekarniku

nie ma takiego cienkiego ciasta w żadnej innej pizzy! To, co jest naprawdę niezwykłe w tej pizzy, to baza pita. Po upieczeniu nabiera bogatego smaku chleba i staje się bardzo chrupiący na brzegach, ale miękki w środku.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 12 g
tłuszcze 29 % 14 g
węglowodany 47 % 23 g
269 kcal
IG: 4 / 13 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do robienia pizzy o średnicy 24 cm. z dwóch całych arkuszy cienkiego ormiańskiego chleba pita nożyczkami wytnij dwa koła o tej samej wielkości, dokładnie pasujące do formy do pieczenia. Aby to zrobić, wygodnie będzie najpierw obrysować kontur tylną stroną noża, umieszczając kształt dnem bezpośrednio na chlebie pita. A potem, wzdłuż konturu, już ciąć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby Pizza się nie przypaliła, położyłem na patelni podwójnie złożoną teflonową blachę do pieczenia. Możesz po prostu nasmarować formę olejem słonecznikowym lub użyć wysokiej jakości pergaminu do pieczenia. Nawiasem mówiąc, potrzebny jest kształt z niskimi bokami. W formie ułóż pierwszy okrąg chleba pita. Zetrzyj jedną trzecią sera na drobnej tarce. Jeśli masz resztki chleba pita, nadszedł czas, aby równomiernie rozprowadzić je na serze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie ułóż drugi krąg chleba pita. Podstawa jest gotowa! Ser mocno sklei podstawę i zapobiegnie zbyt szybkiemu wyschnięciu podczas pieczenia. Posmaruj bazę sosem pomidorowym. I połóż kiełbasę na wierzchu. Kiełbasa i ser to podstawa smaku tej pizzy. Dlatego nie można ich żałować.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj pieprz i wstrząśnij z nadmiaru wilgoci. Obierz cebulę. Oba warzywa należy posiekać w bardzo cienkie pierścienie. Dosłownie od 2 do 3 mm. ponieważ pizza będzie pieczona przez rekordowo krótki czas, warzywa muszą być tak cienkie, jak to możliwe, aby mieć czas na ugotowanie. Rozłóż paprykę i cebulę na bazie. Nie dodałem pomidora, wydawało mi się, że da dodatkową kwaskowatość.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na wierzch zetrzyj pozostałe dwie trzecie sera. Ser to ostatnia warstwa tej pizzy. I to nie przypadek. Więc Pizza okaże się z rumianą skórką serową. Piec pizzę w piekarniku nagrzanym do stu osiemdziesięciu stopni przez maksymalnie siedem minut. Dłuższe pieczenie jest już niebezpieczne, ponieważ chleb pita może wyschnąć i stać się bardzo twardy i kruchy.

Pizza z podstawą pita to szybka w przygotowaniu odmiana tego popularnego dania.
podawaj pizzę na gorąco. Polałem go również zakupionym sosem barbecue na wierzchu.
baza twardnieje po upieczeniu, nadzienie się z niej nie zsuwa. Wewnątrz ciasto jest miękkie, a na brzegach chrupiące. Najważniejsze, aby nie prześwietlić pizzy w piekarniku! Czas gotowania może się nieznacznie różnić w jednym lub drugim kierunku ze względu na indywidualne cechy piekarników. Skoncentruj się na wyglądzie Skórki serowej. Zarumieniony, więc możesz go zdobyć. Ale w każdym razie nie radzę piec tej pizzy dłużej niż siedem minut.
bez kłopotów z ugniataniem, wyrabianiem i zwijaniem ciasta, a wynik jest imponujący! Szybkość jedzenia tej pizzy przez moje domowe, szczerze mówiąc, zaskoczyła mnie.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Kiełbasa pół wędzona"Krakowska" - 466   kcal/100g
  • Kiełbasa pół wędzona "moskiewska" - 406   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy